Potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru na današnji dan pogodio Zagreb

Matej Markovinović
22. ožujka 2023.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 2020. godine, u ranim jutarnjima satima, Zagrepčane je iz kreveta izbacio potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru. Epicentar je bio svega sedam kilometara od centra grada, u naselju Markuševec. U potresu je ozlijeđeno 26 osoba, a život je izgubila i jedna 15-godišnjakinja.

Potres u Zagrebu.

Potres u Zagrebu. Screenshot: YouTube

Na današnji dan 2020. godine, u 6.24 sata ujutro, Zagreb je pogodio potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru. Prema podacima Euromediteranskom seizmološkog centra, epicentar je bio svega sedam kilometara od središta grada na dubini od 10 kilometara, kod naselja Markuševec. Upravo je to naselje, uz strogi centar, najviše stradalo. U potresu je ozlijeđeno 26 osoba, dok je jedna 15-godišnjakinja smrtno stradala.

Malo više od pola sata kasnije, Zagreb je pogodio još jedan potres jačine 5,0 stupnjeva po Richteru, dok je treće jače podrhtavanje tla od 3,7 po Richteru, zabilježeno nešto prije osam ujutro. Toga je dana zabilježeno još 57 podrhtavanja tla, a šteta je bila astronomska, osobito u povijesnom središtu grada. Uz mnogobrojne zgrade, oštećen je i vrh tornja Zagrebačke katedrale.

Ruševine u centru grada Zagreba čistila je Hrvatska vojska, a u pomoć su uskočili i Bad Blue Boysi, koji su sudjelovali u preseljenju nedonoščadi i opreme iz Petrove bolnice. Vatrogasci su također imali pune ruke posla, odradivši preko 200 intervencija u prvih nekoliko sati nakon potresa. Izvlačili su zatočene ljude iz stanova i liftova, a gasili su i požare koje je uzrokovao potres.

Inače, ovo nije bio najjači potres koji je pogodio Zagreb. Poznat je i takozvani Veliki potres u Zagrebu, koji se dogodio 9. studenog 1880. godine. Bio je jačine 6,3 stupnja po Richteru, s epicentrom na području Medvednice. Potres je razorio mnogobrojne zgrade i odnio je jedan život. Siromašniji građani ostali su u gradu, dok su ovi bogatiji otišli u gradove poput Beča, Graza, Maribora, Ljubljane i Trsta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap