Umirovljenik preko oglasnika htio kupiti kosilicu, a žena prodati usisavač, oboje ostali bez novca s računa

Jasmina Grgurić Zanze
13. travnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Policija ovih dana bilježi sve više slučajeva računalne prijevare do koje dolazi preko oglasnika na internetu. Čak dva takva slučaja dan za danom imala je i varaždinska policija. Umirovljenik se javio na internetski oglas za kosilicu. Nepoznatoj osobi dao je podatke s bankovne kartice pa ostao bez 1.800 eura s računa. Preko oglasnika na internetu prevarena je i 52-godišnjakinja. Oglasila je prodaju usisavača, a osoba koja se javila tražila ju je da upiše podatke s kartice kako bi uplatila novac. Umjesto toga, skinula joj je novac s računa.

Ilustracija: Rawpixsel

Nikada ne upisujete podatke s bankovne kartice, a pogotovo ne CVV broj s poleđine. Otkrijete li taj podatak, prevarant vam može s računa skinuti sve novce. To se ne odnosi na provjerene stranice s provjerenim sustavima za plaćanje karticom. Na ovu vrstu računalne prijevare nasjelo je više građana posljednjih dana. Oni su, naime, preko internet oglasnika kupovali i prodavali naizgled obične stvari, usisavač, kosilicu i slično. Izdvajamo dvije prijevare u Varaždinskoj županiji.

Prevarant(ica) koristi laptop u svrhu otuđivanja osobnih podataka i novca s bankovnog računa.
Umirovljenik nije shvatio da ga prevarant krade mjesecima: Polako, ali sigurno novac je nestajao s računa

Kaznenu prijavu 70-godišnjaka zaprimili su policijski službenici u Novom Marofu. Umirovljenik je na internet oglasniku vidio oglas za kosilicu. Javio se na oglas nepoznatoj osobi kojoj je dao podatke s kartice tekućeg računa, uključujući i CVV broj s poleđine. Nakon toga je izvršeno više transakcija s njegova računa. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 1.800 eura. Policija traže počinitelja ove računalne prijave, izvijestila je Policijska uprava varaždinska.

Samo dan kasnije, u petak, policija je izvijestila o još jednom slučaju računalne prijevare, a kaznena prijava stigla je od 52-godišnje žene. Ona je 10. travnja putem oglasnika oglasila prodaju usisavača. Dobila je poruku nepoznate osobe koja je bila zainteresirana za kupnju. Međutim, poslala joj je lažnu poveznicu jedne kurirske službe, uz obrazloženje da popuni podatke sa svoje kartice kako bi joj mogla uplatiti novce. Nesretna žena je upisala podatke s kartice, nakon čega joj je s računa skinut novčani iznos, kažu iz varaždinske Policijske uprave.

Kako prepoznati računalne prijevare i na koji način se od njih zaštititi, možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap