Prodavala kreme: Lažna socijalna radnica ukrala novčanik 80-godišnjoj umirovljenici

Jasmina Grgurić Zanze
20. studenoga 2023.
Crna kronika
A- A+

Lažna socijalna radnica došla je 80-godišnjoj ženi i rekla da ju je poslala njezina obiteljska liječnica. Htjela joj je prodati kreme pa je umirovljenica donijela novčanik da ih plati, no u tom trenutku ipak je odlučila provjeriti s liječnicom je li poslala ovu ženu u njezin dom. Prevarantica je tada zgrabila novčanik s nekoliko stotina eura i pobjegla.

Muškarac drži novčanik u rukama

Krađa novčanika | Ilustracija: Pixabay

Labinska policija traga za nepoznatom ženom koja je ovih dana oštetila 80-godišnjakinju za nekoliko stotina eura. Naime, usred bijela dana pokucala je na vrata starice na području Svete Nedelje, nedaleko od Labina, i predstavila se kao socijalna radnica koju je poslala obiteljska liječnica te joj ponudila na prodaju kreme.

– Kako bi platila kreme, 80-godišnjakinja je uzela novčanik, no onda je ipak odlučila provjeriti sa svojom liječnicom je li poslala nepoznatu ženu u njen dom. U tom trenutku žena je starici istrgnula novčanik iz ruku, otuđila novac te se udaljila, izvijestila je Policijska uprava istarska.

Policija poziva na oprez građane starije dobi

traka policja
Dvije korisnice domova za starije na varaždinskom području ostale bez više tisuća eura

Policijska uprava istarska poziva građane, pogotovo one starije dobi, da pripaze koga puštaju u svoj dom te da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.

– Policija često evidentira prijevare ili krađe u domovima starijih osoba, a način počinjenja tih djela je u većini slučajeva sličan. Počinitelji, bilo da je riječ o muškim ili ženskim osobama, najčešće se predstavljaju kao prodavači, pripadnici vjerskih zajednica, službene osobe ili kao što je bilo u ovom slučaju – kao zdravstveni djelatnici – ne bi li ušli u dom oštećenih, a onda iskoristili njihovu nepažnju i otuđili im vrijedne predmete, objašnjavaju iz istarske policije.

Vrata otvorite tek kada provjerite tko je nepoznata osoba

U svim takvim slučajevima, kada vam se pred vratima doma pojave nepoznate osobe, policija savjetuje oprez.

– Ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi. Ako se osoba predstavlja kao službena osoba, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice, a vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata, kroz ‘špijunku’ ili korištenjem sigurnosnog lanca. Budite sumnjičavi i ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti. Ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede. Pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer, kao što je već istaknuto, upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja, zaključuju plavci.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap