Djedovi i bake koji čuvaju unuke žive dulje i zdravije

Jasmina Grgurić Zanze
24. svibnja 2019.
Baka servis
A- A+

Čuvanjem unuka ne samo da pomažete djeci i borite se protiv usamljenosti, nego pozitivno utječete na svoje dugoročno zdravlje. I znanost je potvrdila da briga o unucima utječe na dulji život, zdravlje i sreću djedova i baka.

Foto: Pexels

Berlinsko istraživanje o starenju pokazuje da djedovi i bake koji čuvaju unuke imaju čak 37 posto manji rizik smrtnosti u odnosu na starije osobe koje nemaju takvu vrstu obaveze. Studija je obuhvatila 500 osoba starijih od 70 godina koje su praćene i ispitane svake dvije godine od 1990. do 2009. godine. Čak 50 posto onih koji su čuvali unuke bili su živi 10 godina nakon početnog testiranja. S druge strane, polovina onih koji nisu brinuli o unucima umrla je u prvih pet godina.

“Istraživanje pokazuje pozitivnu vezu između pružanja brige i njege kod starijih ljudi, no još uvijek možemo samo nagađati zašto je to točno tako” – rekao je jedan od znanstvenika, dr. David Coall.

Bake i djedovi: Deset načina kako imati bolji odnos s unucima

Jedna teorija vraća nas na pitanje kako je uopće ljudska vrsta preživjela kroz tolike godine. Jedinim od razloga smatra se tradicija brige starijih za mlađe članove obitelji. Gledajući iz toga kuta, u ljudskoj vrsti ukorijenjena je i briga za unuke u našoj starijoj dobi.

Također, ovo nije jedina studija koja potvrđuje gotovo magičnu vezu između unuka i baka, čiji odnos po pitanju dobrobiti, duljeg, zdravijeg i sretnijeg života teče u oba pravca. Tako i istraživanje Sveučilišta Oxford potvrđuje da unuci igraju ključnu ulogu u zdravlju unuka. Djeca koja provode vrijeme s bakama i djedovima, dokazano je, imaju manje emocionalnih i mentalnih problema.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap