Bake i djedovi: Deset načina kako imati bolji odnos s unucima

Jasmina Grgurić Zanze
30. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Bake i djedovi nikada se ne zaboravljaju, a uspomena na njih živi do kraja života, čak i onda kada su već odavno postali naši ‘nebeski čuvari’. Nije stoga naodmet razmisliti kako biti što bolji baka i djed pa smo prikupili deset načina koji vam u tomu mogu pomoći.

Veselite se i družite s vašim unucima što više možete Foto: Pixabay

Mnogo je savjeta koji nas upućuju kako biti što bolja prijateljica, majka, kći, brat, sestra, otac, supruga… Posebno mjesto na dugačkom popisu uloga koje zauzimamo u našim odnosima svakako pripada bakama i djedovima. Istraživanja pokazuju da su u odrasloj dobi upravo djedovi i bake osobe kojih se najčešće sjećamo iz ranog djetinjstva. Dok su roditelji radili, s njima smo provodili jako puno vremena.

Prisjećamo ih se kao tolerantne “dobre duhove” koji su nam dozvoljavali ono što drugi nisu. S njima smo se, unatoč razlici u godinama, igrali i veselili, a pamtimo ih i po toplini doma ispunjenog mirisom variva i domaćih kolača. Oni su nas odgajali, učili i na nas prenosili dragocjene mudrosti.

Bake i djedovi nikada se ne zaboravljaju, a uspomena na njih živi do kraja života, čak i onda kada su već odavno postali naši ‘nebeski čuvari’. Nije stoga naodmet razmisliti kako biti što bolji baka i djed pa smo prikupili deset načina koji vam u tomu mogu pomoći.

Umjesto da odgovarate, radije pitajte

Zbog ogromnog iskustva u odgoju vlastitog djeteta, koje je sada također roditelj, možete pomisliti kako ono treba vaše vodstvo u tomu. Koliko god bilo teško, trebali biste razumjeti da je to vrijeme u kojem vaše dijete mora donositi samostalne odluke o svom roditeljstvu. Bake i djedovi ne smiju stajati na tom putu. Dijeljenjem savjeta i mišljenja, možete samo stvoriti nervozu i osjećaj kod vlastitog djeteta da u njega nemate povjerenja ili da nešto radi pogrešno. Radije okrenite situaciju i postavljate pitanja. Pitajte ih o svojim unucima, što vole ili ne vole, što su postigli u posljednje vrijeme, kakve su im navike jedenja i spavanja… Tako ćete izraziti brigu i podršku.

Glupirajte se

Bake i djedovi unucima mogu osigurati svu zabavu ovoga svijeta bez nametanja pretjeranog osjećaja odgovornosti. Uživajte u tomu! Izmišljate priče, radite grimase, igrajte se na podu, pričajte viceve i gledajte zajedno smiješne filmove… Vjerujte, ovakve uspomene za kasnije vašim će unucima biti neprocjenjive poput ugodnog utočišta u koje se sklonite za kišnih dana.

Budite svjesni suparništva

Izbjegnite zamku hvatanja koraka s bakom i djedom s druge strane. Neizbježno je da će jedni možda provoditi više vremena sa svojim unucima, ali vrijeme nije jedino mjerilo, baš kao ni skupi darovi. Značenje vašeg odnosa sa unucima dajte vi sami, a ne količina vremena koju provodite. Ništa ne može zamijeniti količinu ljubavi i pažnje koju dajte kada ste zajedno.

Popustite oko nereda

Djeca su neuredna, to je činjenica. Past će im hrana na novi tepih, zaflekat će vam kauč i sto drugih takvih situacija u danu. Umjesto stalne drame i hodanja s krpom iza unuka, najbolji način je da predviđate unaprijed. Isto tako, neka područja možete odrediti kao ona u kojima nema jedenja, dok druga prilagodite takvim “musavim” situacijama. Ako nemate tu mogućnost, postavite podmetače kao zaštitu. Čuda čine i vlažne maramice. Isto tako, vodite računa da iz dohvata ruku maknete dragocjenosti, ali i opasne artikle.

Umjesto davanja stvari, radite nešto zajedno

Od kupnje nove igračke, puno su važnije zajedničke aktivnosti. Na primjer, ako vaši unuci vole vlakove, umjesto da im kupite vlak, radije organizirajte vožnju s vlakom. Putovanja, izleti i zajednička druženja pamte se mnogo više od igračaka. Fotografirajte takva događanja i čuvajte ih kao uspomene kojih ćete se rado prisjećati. Prelistavanje albuma sa zajedničkim uspomenama kada unuci malo porastu zaista je neprocjenjivo.

Ne budite na teret

Previše entuzijazma može biti na teret i vašoj djeci i vašim unucima. Snizite očekivanja i organizirajte aktivnosti koje ne zahtijevaju previše planiranja i truda, kako biste svima olakšali organizaciju.

Ne favorizirajte jednog unuka!

Iako svi znaju kolike posljedice ima favoriziranje jednog od nekoliko unuka, mnogi bake i djedovi to neprestano rade. Neki više vole one mlađe, neki one najstarije, neki curice… Vaš posao je da volite unuke bez obzira na dob, spol i fazu koju trenutno prolazi. Sve ostalo je sebičnost. Djeca jako dobro mogu primijetiti razliku u pažnji, kao i da ih volite samo kada se ponašaju savršeno.

Preuzmite inicijativu

Brigu o održavanju kontakta s unucima morate preuzeti vi. Ako to budete očekivali od njih, ostat ćete razočarani. Djeca su nemarna po tom pitanju, što je i normalno za njihovu dob, stoga se nemojte inatiti, brojati koliko su vas puta nazvali i učinite to vi. Neka to ne bude samo za rođendane i blagdane, nego i za ostale simpatične datume.

Stvorite povjerenje

Najljepše je što djedovi i bake mogu biti svojim unucima su uzdanici, osobe od povjerenja koje predstavljaju često jedinu alternativu roditeljima. Slušajte ih, ohrabrujte i dajte im mogućnost da vas nazovu i ispričaju vam ono što žele. Pamtite ono što vam govore o omiljenim prijateljima, igrama ili što su doživjeli prvog dana škole.

Čuvajte uspomene

Tko će u današnje vrijeme brinuti o obiteljskim uspomenama ako nećete vi? Svaka obitelj treba jednog predanog “povjesničara” i sasvim je logično da to budete upravo vi. Fotografirajte, snimajte, bilježite što se kada dogodilo i sortirajte te informacije. Iako se može činiti da “davite” sa svojim retrospektivama, vjerujte da to nije tako jer je mnogo situacija u kojima će se vas pitati za neki događaj i datum.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap