Znate li kako najjednostavnije očistiti drvene predmete u vašoj kuhinji? Trebat će vam samo nekoliko sastojaka

Ana Kanazir
22. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Drveni predmeti poput kuhača i drvenih dasaka često budu zanemareni u kuhinji, a koriste se gotovo svakodnevno. S vremenom se unište, izgule i izgube sjaj, a umjesto da kupujete novo, možete očistiti drvene predmete samo jednim brisanjem.

drvena daska

drvena daska | foto: Unsplash, Katie Smith

Drvene daske za rezanje su puno bolje od plastičnih. Čvršće su, izdržljivije i mogu trajati puno više godina. Ipak, nakon godina korištenja dolazi do njihovog oštećenja, a jednako tako ih je potrebno i dezinficirati. Čišćenje drvenih predmeta ne uzima puno vremena, a trebat ćete samo par stvari.

Drvenu dasku, kao i kuhaču bi nakon svake upotrebe trebalo dobro oprati sapunom i toplom vodom, a onda im se jednom mjesečno treba pružiti dodatna njega.

čišćenje kupaonice
Kako očistiti kupaonicu bez previše muke i bez ribanja? Vrlo jednostavno

Kako ukloniti neugodne mirise s drvenih predmeta?

Daska za rezanje često poprimi miris hrane koja se na njoj reže, posebno miris luka. Kako biste ga uklonili, na dasku stavite krupnu sol, a potom iscijedite malo limuna, te polovicom limunom onda utrljajte sol u dasku. Možete dodati i malo tople vode. Ostavite da odstoji neko vrijeme, a onda isperite vodom.

Drugi trik je da napravite tekućinu u kojoj se nalazi 25 posto alkoholnog octa i 75 posto vode. Ovu smjesu stavite u bocu s raspršivačem te pošpricajte po daski ili kuhači. Ostavite da se osuši, a potom isperite. Ocat se može koristiti i za čišćenje kuhala za vodu, a više možete pročitati ovdje. Ocat je odličan i za pranje ručnika.

Kako vratiti sjaj drvenim predmetima?

Sjaj se drvenim površinama može vratiti maslinovim uljem koje će nahraniti drvo. Najvažnije je nakon čišćenja drvenu dasku ili kuhaču ostaviti da se osuši na zraku.

Copy link
Powered by Social Snap