Tri načina kako najbolje očistiti kuhalo za vodu

Ana Kanazir
5. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Kuhalo za vodu je kuhinjski aparat koji se često koristi, a koji može bitno olakšati i skratiti zagrijavanje vode. Jedini problem je kada se na dnu kuhala nakupi velika količina kamenca koju nitko ne želi vidjeti u svojoj šalici.

kuhalo za vodu

kuhalo za vodu | foto: abbat1, pixabay

Postoje brojni trikovi za čišćenje koje su koristile naše bake za čišćenje raznih predmeta u kućama. Od korištenja octa do kave, sve su to korisne stvari s kojima se može doći do čistih stvari, a o čemu više možete pročitati ovdje.

Za što se sve koristi kuhalo za vodu?

Kuhalo za vodu je uređaj koji postoji u gotovo svakom kućanstvu i redovito se koristi. Bilo da brzo želite prokuhati vodu za čaj ili kavu ili si pak želite skratiti vrijeme kuhanja tjestenine ili njoka. Ipak, kuhalo za vodu ima jedan nedostatak, a to je nakupljanje bijelog sloja kamenca na njegovom dnu.

Starija gospođa briše prašinu s fotografija
Čišćenje prije Nove godine: Ove stare trikove koristile su i naše bake!

Kako očistiti kuhalo za vodu?

Postoje tri najdjelotvornija načina za čišćenje kuhala za vodu, a svi uključuju sastojke koje imate u svojoj kuhinji. Postupak je vrlo jednostavan, a uzet će vam manje od pet minuta vašeg vremena.

1. Ocat i voda

Prvo u kuhalo ulijte octa do pola, a potom dodajte istu količinu vode. Prokuhajte dok ne zakipi i ostavite da stoji oko pola sata. Nakon toga prolijte otopinu i prokuhajte još dva puta čistu vodu kako ne bi ostao miris i okus octa.

2. Limun i voda

U kuhalo iscijedite sok jednog limuna pazeći da ne upadnu i koštice. Možete i jednostavno staviti narezane kriške limuna pomiješane sa sokom limuna ili jednostavno uliti malo limunske kiseline. Nakon toga dodajte vodu tako da pokrijete svu površinu kamenca u kuhalu. Upalite kuhalo i pustite da voda zakipi, ostavite da djeluje oko pola sata te izlijte. Još jednom prokuhajte čistu vodu u kuhalu i nakon toga možete sigurno koristiti kuhalo za što god trebate.

3. Soda bikarbona i voda

U kuhalo ulijte vodu u koju se dodaje žlica sode bikarbone. Prokuhajte i ostavite da tako stoji oko sat vremena. Izlijte otopinu i prokuhajte čistu vodu dva puta.

Koju god metodu koristite, važno je ovo ponavljati barem jednom u mjesec dana ili kada primijetite da se na dnu kuhala pojavio kamenac.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap