Znate li da u čišćenju srebra može pomoći i ketchup? Evo još nekoliko trikova

Ana Kanazir
25. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Srebro često s vremenom izgubi svoj sjaj te se čini kako nosite nakit star stoljećima. Osim sjaja, srebro može i promijeniti boju te blago potamniti nakon nekog vremena. Kako bi mu se vratio sjaj i lijep izgled, pomoći može nekoliko trikova.

srebrni nakit

srebrni nakit | foto: pixabay, estall

Do tamnjenja srebra dolazi zbog reakcije između srebra i sumpora iz zraka, ali i zbog doticaja s parfemom, kožom, kremama i losionima za tijelo. Iako srebro ima određeni sloj koji ga štiti od svih vanjskih utjecaja, s godinama se taj sloj potroši, a onda uskaču razni recepti za čišćenje srebra.

Tečaj €/kn: 7,53450

Kako vratiti sjaj srebru?

Za vraćanje života vašim omiljenim srebrnim predmetima trebat će vam nekoliko sastojaka koje sigurno imate kod kuće.

čišćenje kupaonice
Kako očistiti kupaonicu bez previše muke i bez ribanja? Vrlo jednostavno

Aluminijska folija

Prvi trik se odnosi na razne varijante čišćenja aluminijskom folijom. Folijom obložite posudu ili veću zdjelu koju potom napunite vrućom vodom. Dodajte žlicu tekućeg deterdženta za pranje rublja i dobro pomiješajte. Stavite srebrni nakit ili druge predmete od srebra u posudu i pustite da se tako natapaju minutu. Izvadite predmete hvataljkama kako se ne biste opekli i isperite čistom vodom, a potom obrišite.

Na sličan način u keramičku ili staklenu vatrostalnu posudu s aluminijskom folijom, umjesto deterdženta, stavite sodu bikarbonu. Dodajte toplu vodu i položite srebrni nakit na samo 15 sekundi kako se ne bi uništio. Oprezno ga izvadite i ostavite da se posuši. Ovaj trik nemojte koristiti za srebrni nakit koji ima neko drago kamenje.

Pasta za zube

Koristite blagu pastu za zube, bez dodatnih granula. Stavite pastu na komad blazinice ili maramice te njome onda lagano trljajte srebrni nakit kružnim pokretima. Ostavite da djeluje oko pet minuta, a onda dobro isperite vodom i obrišite suhom krpom.

Ketchup

Ketchup će vratiti boju i sjaj srebru, a idealan je za čišćenje manjih srebrnih predmeta. Stavite ketchup na krpicu ili ručnik i blago trljajte nakit. Ako je srebrni nakit jako star i ako je jako potamnio, možete izravno na njega staviti ketchup, ostaviti da djeluje oko 10 minuta, a potom očistiti krpicom od mikrofibre i na kraju isprati vodom.

perilica
Donosimo trik zbog kojeg ćete promijeniti način pranja ručnika

Alkoholni ocat

Stavite srebrni nakit u posudu i po njemu zalijte alkoholni ocat tako da prekrije sav sadržaj posude. Dodajte i sodu bikarbonu, u omjeru četiri žlice sode na svakih 250 ml octa. Ostavite da odstoji oko sat vremena, a potom isperite čistom vodom i dobro posušite. osim za srebro, ocat se može koristiti i za čišćenje kuhala za vodu. Više pogledajte ovdje. 

Sredstvo za čišćenje prozora

Bilo koje sredstvo za čišćenje prozora može vratiti sjaj srebrnim predmetima. Stavite malo sredstva na krpicu ili ubrus i lagano prođite po nakitu. Nemojte prejako trljati kako ne biste oštetili srebro.

Sredstva za dezinfekciju ruku

Sigurno svi doma imate barem jedno ovakvo sredstvo. Ako želite brzo vratiti vaš srebrni nakit u život, pomoći može upravo brisanje dezinficijensom. Važno je samo da pobrišete srebro te ga nakon toga isperete. Ovo nemojte koristiti kod srebrnog nakita koji na sebi ima neki kamen.

Znate li da u čišćenju srebra može pomoći i ketchup? Evo još nekoliko trikova
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap