Znanstvenici na korak od redukcije neugodne nuspojave zračenja: Pomoglo im elektromagnetno polje

Milan Dalmacija
9. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Korištenjem impulsnog elektromagnetnog polja, znanstvenici su 45 dana nakon radioterapije uspjeli svesti oštećenja kostiju kod štakora na normalnu razinu. Time su utrli put prema reduciranju učestale nuspojave zračenja pri liječenju raka.

osteoartritis

Osteoartritis karakteriziraju bolovi, otečenost, slaba pokretljivost i neugodno škripanje u zglobovima |

Kineski su znanstvenici su razvili neinvazivnu tehniku, kojom uz pomoć magnetne energije, nastoje spriječiti gubitak koštane mase kod oboljelih od raka koji se liječe radioterapijom. U studiji objavljenoj u časopisu Science Advances navodi se da impulsno elektromagnetno polje može izazvati odgovore unutar koštanih stanica kod glodavaca izloženih zračenju.

Dan preživjelih od raka: Dob kao jedan od čimbenika rizika

Radioterapija česta je metoda u liječenju raka, jer se njome povećava mogućnost izlječenja i stopa preživljavanja. No, među nuspojavama je često oštećenje kostiju. Liječenje opisano u studiji kineskih znanstvenika smanjilo je nakon 45 dana gubitak koštane mase kod štakora podvrgnutih radioterapiji na razinu štakora koji nisu bili ozračeni, prenosi kineska agencija Xinhua.

Kineski su znanstvenici u stvarnom vremenu ispitali signale iona kalcija u ozračenim koštanim stanicama koji su bili odgovor na stimulaciju višestrukim valovima impulsnog elektromagnetnog polja, za koje se ranije tvrdilo da može uzrokovati biološke posljedice. Njihovo otkriće može stimulirati rast i diferencijaciju osteoblasta, odnosno koštanih stanica, a potencijalno i smanjiti oštećenja kostiju zbog radioterapije na neinvazivan i isplativ način.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap