Nova vrsta radioterapije mogla bi biti veliki iskorak u detektiranju karcinoma, evo o čemu se radi

Luka Kalac
14. siječnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Njemački liječnici istražuju novi postupak radioterapije za pacijente oboljele od raka, a uključuje kombinaciju dviju različitih tehnika. Koristilo bi se snimanje magnetskom rezonancom cijelog tijela pacijenta u stvarnom vremenu sa sustavom za protonsko zračenje. Mnogi smatraju da je riječ o revolucionarnom otkriću.

Liječnik sa stetoskopom piše po medicinskom kartonu

Liječnik | Foto: Pexels / RDNE Stock project

Znanstvenici su došli do otkrića koje bi moglo predstavljati prekretnicu u liječenju karcinoma. Njemački liječnici testiraju prototip pomoću kojeg se uparuje snimanje magnetskom rezonancom cijelog tijela pacijenta i to u stvarnom vremenu sa sustavom za protonsko zračenje.

Prvi uređaj u svijetu

Kombinacija dva alata za detektiranje karcinoma predstavlja usmjeravanje snopa protona na bolesno tkivo. Riječ je o prvom uređaju takve vrste u cijelom svijetu, prema podacima njemačkog Instituta za radioonkologiju OncoRay.

Pacijenti koji boluju od ove teške bolesti se inače nadziru MRI-om za vrijeme trajanja radioterapije. Zahvaljujući tomu, slike nastale nakon uspješno provedene magnetske rezonancije omogućuju bolje razlikovanje tumora od zdravog tkiva, što nije baš slučaj s brojnim drugim postupcima, piše news-medical.net.

Točnija dijagnoza

Žena s rakom kože razgovara s liječnicom
Obećavajuće otkriće američkih znanstvenika: Tehnika koja uništava 99 posto stanica karcinoma

Upravo zbog ovog pristupa testiranju, preciznije je određivanje dijela tijela koje treba ozračiti. Uz to, mogu se prepoznati promjene u obliku i veličini koje se mogu pojaviti između dvije radioterapije.

Ovaj prototip omogućuje istraživanje do koje mjere se točnost protonske terapije može poboljšati magnetskom rezonancijom. Inače, ovaj uređaj je postavljen u Medicinskom centru Sveučilišta u Dresdenu.

Copy link
Powered by Social Snap