Znanstvenici pomoću struje ubrzali zarastanje rana: To će pomoći starijima i dijabetičarima

Milan Dalmacija
30. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Njemački znanstvenici uspjeli su pomoću biočipa emitirati električno polje koje je ubrzalo kretanje stanica, a time i zarastanje rana. To će biti od velike pomoći starijim osobama, dijabetičarima i onima s lošom cirkulacijom. Uskoro će započeti testiranja na ljudima.

Rana ili ozljeda na koži | Foto: VisualHunt

Razvoj znanosti i tehnologije doveo je do rapidnog razvoja medicine. Gotovo da nema tjedna ili mjeseca u kojem ne čujemo da su znanstvenici razvili neku novu metodu, princip ili lijek za različite bolesti i medicinska stanja. To su nedavno učinili i stručnjaci sa Sveučilišta u Freiburgu proučavajući zarastanje rana.

Ubrzavanje zarastanja

hladnoća
Zašto je važna dobra cirkulacija i kako je dodatno poboljšati?

Oni su proučavali kako ubrzati prirodni proces zarastanja rana. Već otprije je poznato da električno polje može usmjeravati stanice kože. S tom spoznajom razvili su biočip koji je emitirao električno polje. Pomoću toga su rane zacijelile triput brže nego inače, piše Science Alert.

– Naše otkriće metode pomoću koje rane zacjeljuju do tri puta brže može značajno poboljšati život dijabetičarima i starijim osobama koji često imaju problem s ozljedama koje jako sporo zarastaju, rekla je bioelektroničarka Maria Asplund sa Sveučilišta Freiburg.

Uskoro testovi na ljudima

Kako bi testirali kako jakost i smjer električnog polja utječu na zarastanje rana, znanstvenici su razvili platformu na kojoj su uzgojili umjetnu kožu koja se sastoji od keratinocita, odnosno kožnih stanica ključnih u procesu zacjeljivanja.

Stanice stvorene tako da nalikuju onima kod ljudi s dijabetesom su pod utjecajem električnog polja migrirali triput brže u odnosu na stanice koje nisu bile pod utjecajem elektriciteta. Najefikasnijim pristupom se pokazala primjena polja samo na jednoj strani kože. Stručnjaci nakon ovih otkrića planiraju testirati ovu metodu na ljudima, odnosno na pravim ozljedama. Njihov rad na engleskom jeziku možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap