Vrući dani često znače i lošiji san: Evo što možete napraviti da riješite ovaj problem

Ana Kanazir
8. srpnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Neki se s vrućinama nose lošije od drugih, a poseban problem se javlja noću, kod odlaska na spavanje. Na svu sreću, postoje razni načini i trikovi koji će vam znatno olakšati život.

spavanje

spavanje | foto: pexels, RODNAE Productions

Dobro je poznato da temperature utječu na raspoloženje, svakodnevicu, ali i na spavanje. Mnogi ne mogu zaspati zbog vrućine, a ovaj problem se može vrlo jednostavno riješiti.

Kao što smo već pisali ovdje, stariji ljudi bi svaku noć trebali spavati oko sedam sati, a kako bi to postigli, trebaju unaprijed pripremiti spavaću sobu na odgovarajuću temperaturu i uvjete. Osim toga, trebaju napraviti i još neke stvari:

spavanje
Nikako ne možete zaspati? Evo kojim jednostavnim radnjama i navikama možete utjecati na bolji san

 

1. Držite spuštene rolete

Prije svega, važno je o spavanju razmišljati i preko dana. Odnosno, čim sunce postane vrlo visoko i počne udarati u prozore, treba spustiti rolete. Na ovaj način vrućina neće ulaziti u prostor, a vama će biti nešto hladnije za spavanje.

2. Koristite ventilator ili ovlaživač zraka

Kako bi zrak bio ugodniji, koristite ventilator ili ovlaživač zraka nekoliko sati prije odlaska u krevet. Na ovaj način će se prostorija rashladiti i ugodnije ćete spavati.

3. Pazite što jedete i pijete prije spavanja

Kako biste lakše zaspali, pazite što jedete i pijete prije spavanja. Tako izbjegavajte alkohol, jer on znatno pogoršava san i spavanje, a pazite i da ne jedete tešku hranu. Jednako tako, izbjegavajte i kavu.

4. Manje stresa

Živciranje i stres mogu bitno utjecati i na san. Možda prije spavanja razmišljate samo o raznim problemima, a upravo to vas onda i odvlači od sna. Probajte izvoditi vježbe dubokog disanja nekoliko puta dnevno ili jednostavno probajte uživati u trenutku i prakticirati svjesnost o čemu nam je ovdje pričala psihologinja i psihoterapeutkinja Eva Jurković.

5. Pazite i na druge stvari kod spavanja

Iako za vruće ljetne noći vrijede neka drugačija pravila, za dobar san je potrebno općenito paziti na nekoliko stvari, o kojima smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap