Vitamin D: Što se događa ako ga u organizam ne unosimo dovoljno?

Jasmina Grgurić
17. srpnja 2021.
Zdravlje
A- A+

Ojačati imunitet ne može škoditi, posebno ako uzmemo u obzir da su stručnjaci pronašli veze koje sugeriraju da nas pojedini vitamini i minerali mogu zaštiti čak i od ozbiljnih posljedica obolijevanja od koronavirusa. Među njima je i Vitamin D, posebno važan za starije osobe. Ukoliko ga ne unosimo dovoljno, posljedica može biti narušen imunološki odgovor.

Ilustracija: Pixabay

Važnost Vitamina D posebno je aktualizirana u pandemiji, jer su stručnjaci pronašli veze koje potvrđuju da dovoljna količina smanjuje teške oblike obolijevanja od koronavirusa. Najbolje bi bilo kada bismo se D vitaminom opskrbili kroz tjelovježbu i umjereno izlaganje suncu. Ako to nije moguće, onda možemo razmisliti i o suplementima.

Naime, nedovoljna količina vitamina D povezana je s lošim imunološkom sustavom.

“To se događa zato što je vitamin D presudan za stvaranje ravnoteže T stanica. On utječe na povećanje T-regulatornih stanica, koje održavaju imunološki sustav zdravim. Također, povećava protein koji pomaže u borbi protiv infekcija poznatih kao katelicidin” – kaže za  EatThis Heidi Moretti, savjetnica za prehranu u Sovereign Laboratories.

Stručnjaci proučili vezu između vitamina D i koronavirusa kod starijih

Vitamin D uključen je i u zdravlje kostiju i snagu mišića. Ako unosimo dovoljno vitamina D, to također može smanjiti upalu u tim tkivima, što može smiriti bol, a istovremeno smanjiti i umor. Vitamin D je središnji regulator mnogih hormona, pa nije ni čudo da se ljudi s nedostatkom na kraju osjećaju umorno i osjećaju bol, objašnjava Moretti.

Unos vitamina D može igrati i značajnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih problema. Srčani mišić zahtijeva vitamin D kako bi poboljšao unos elektrolita, ističe savjetnica.

Prema pregledu istraživanja iz 2018. godine objavljenom u časopisu Clinical Hypertension, niske razine vitamina D povezane su s višim stopama hipertenzije, smrti od kardiovaskularnih bolesti i smrti iz svih uzroka.

Vitamin D: Što se događa ako ga u organizam ne unosimo dovoljno?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap