Stručnjaci proučili vezu između vitamina D i koronavirusa kod starijih

Jasmina Grgurić
11. srpnja 2020.
Zdravlje
A- A+

Kakva je veza između vitamina D i obolijevanja od koronavirusa? Tu vezu pokušavaju ustanoviti i znanstvenici, pogotovo kod starijih osoba kojima ovog vitamina često nedostaje. Jedna studija tvrdi kako bi upravo taj manjak mogao otežati proces ozdravljenja od Covida-19.

Tjelovježba i boravak na suncu najbolji su izvor vitamina D Ilustracija: Rawpixel

Manjak vitamina D utječe na zdravlje naših kostiju, što je posebno izraženo u starijoj dobi. Međutim, o njemu i dalje postoji mnogo nepoznanica, poput potrebne količine ili izvora iz kojega ga crpimo, pri čemu se aktivnost i boravak na sunčevoj svjetlosti smatraju boljim opcijama nego uzimanje nadomjestaka. Sunce, naime, potiče samostalnu proizvodnju tog vitamina u tijelu koji se onda dalje aktivacijom procesa u metabolizmu pretvara u aktivni oblik presudan za naš imunološki sustav.

Bolesti i manjak vitamina D idu skupa

Osim s kostima, vitamin D dovodi se u vezu i s nekim drugim stanjima u našem organizmu, poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, ali i nekih vrsta raka. Znanstvenici provode sve više istraživanja, a proučili su i vezu s koronavirusom.

U analizi Sveučilišta Hohenheim, stručnjaci su došli do zaključka o povezanosti između nedostatka vitamina D, određenih prethodnih oboljenja i teškog tijeka bolesti Covid-19.

“Postoje brojne indicije da određene bolesti koje nisu zarazne, kao što su visoki krvni tlak, dijabetes i oboljenja krvožilnog sustava idu zajedno s niskom količinom vitamina D u krvi. To zajedno s popratnim nedostatkom vitamina D povećava rizik teškog tijeka Covida-19” – navodi se u studiji, piše Deutsche Welle.

Studije nisu dokazale navodne ljekovite učinke

Novo istraživanje: Vitaminski suplementi mogu biti opasni, vježbanjem ćete postići bolji rezultat

Da je takva tvrdnja ispravna kaže šef odjela endokrinologije u sveučilišnoj klinici u Würzburgu, Martin Fassnacht. Međutim, upozorava da je riječ o „običnom uočavanju da ti događaji nastupaju istovremeno“. Pritom vrlo kritički gleda na pretjerano pridavanje važnosti vitaminu D, ističući da studije još nisu dokazale navodne ljekovite učinke.

“Zamislite si dvije grupe 80-godišnjaka. Jedna je živahna, aktivna i bavi se sportom. Kada ju usporedite s drugom grupom u domu za njegu, onda će razlika u količini vitamina D biti drastična, a i ekstremno će se razlikovati i očekivana životna dob” – navodi Fassnacht.

Zaključuje da je razina vitamina D dobro mjerilo za to koliko je netko bolestan, ali ništa više od toga, kao i da nijedna studija nije dokazala pozitivan učinak vitamina D kada se on ciljano davao kod različitih oboljenja.

 

Stručnjaci proučili vezu između vitamina D i koronavirusa kod starijih
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap