Veći gubitak kilograma kod starijih osoba može biti i smrtonosan, evo zašto

Ana Kanazir
13. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Iako je gubitak viška kilograma dobra stvar, u nekim slučajevima se može raditi o vrlo opasnoj pojavi. Točnije, novo je istraživanje pokazalo kako se gubitak kilograma kod starijih osoba povezuje s ranijom smrću i raznim zdravstvenim stanjima ili bolestima koje nisu pravovremeno dijagnosticirane pa vode i do ranije smrtnosti.

Čovjek stoji na digitalnoj vagi koja pokazuje 118 kilograma

Vaganje | foto: Pexels, Andres Ayrton

Nikakva promjena nije dobra kada nastane naglo, a isto vrijedi i za gubitak kilograma. Osim što starije osobe za mršavljenje najčešće kao alat koriste dijete, koje nikako nisu dobre, a o čemu smo više saznali u ovom tekstu, čini se kako gubitak kilograma može utjecati i na raniju smrt.

Košarica voća i povrća
Dijeta kod umirovljenika: 'Prevelike restrikcije kalorija i izbacivanje namirnica mogu potencijalno dovesti do bolesti'

Rezultati istraživanja koji su objavljeni u JAMA Network Openu pokazuju da gubitak težine i od samo pet posto kod starijih osoba može povećati rizik od smrti, pri čemu su u većoj opasnosti stariji muškarci. U istraživanju je sudjelovalo 17.000 odraslih osoba iz Australije, starijih od 70 godina i 2.000 odraslih osoba starijih od 65 godina iz Sjedinjenih država, navodi N1.

Iako znanstvenici ne znaju točno objasniti koja je poveznica između gubitka kilograma i smrtnosti, ono što je sigurno je da gubitak kilograma može biti znak postojanja nekih bolesti. Točnije, može se raditi o upozorenju na postojanje stanja kao što su rak ili demencija ili se pak može raditi o kroničnim zdravstvenim stanjima. Sve ovo, ako se ne tretira na vrijeme, može utjecati i na raniju smrtnost.

– Također je važno reći da se suprotno ne može ekstrapolirati niti preporučiti. Točnije, debljanje ne bi nužno smanjilo vaš rizik od smrtnosti. Kao i uvijek, razgovarajte o promjenama težine s liječnikom ili drugim medicinskim stručnjakom, rekla je Perri Halperin, direktorica kliničke prehrane za Mount Sinai Health System.

Čovjek stoji na digitalnoj vagi koja pokazuje 118 kilograma
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap