Dijeta kod umirovljenika: ‘Prevelike restrikcije kalorija i izbacivanje namirnica mogu potencijalno dovesti do bolesti’

Ana Kanazir
30. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Iako mnogi često idu na razne dijete i to samoinicijativno kako bi izgubili višak kilograma, to nije baš dobra ideja. Na ovaj se način mogu izbaciti vrlo važne namirnice iz prehrane pri čemu se onda i smanjuje razina vitamina i minerala. Zašto dijete nisu dobre, na što općenito trebaju paziti starije osobe i kako bi se trebale hraniti, otkrila nam je magistra nutricionizma Anja Rimac iz savjetovališta za prehranu Nutricionizam.hr.

Košarica voća i povrća

Šarenilo na tanjuru | Foto: Pixabay

Termin dijeta se koristi u bolnici kod posebne prehrane koje dobivaju pacijenti prije ili nakon operacije, a jednako tako se ovaj izraz koristi i za način prehrane kojim se izbacuju određene namirnice ili skupine namirnica iz prehrane. Sve o dijetama nam je otkrila nutricionistkinja Rimac.

Kardiovaskularne bolesti, srčani problemi, srčani udar, srce
Znate li koja je hrana dobra za zdravlje srca, a koju bi svakako trebalo izbjegavati?

Dijeta može s vremenom dovesti do bolesti

Osim što dijeta nije dobra jer se radi o kratkoročnom gubitku kilograma, odnosno nakon nekog vremena se kilogrami vraćaju, dijeta zapravo može biti i opasna i dovesti do raznih loših stanja organizma, ali i do nekih bolesti.

– Prevelike restrikcije kalorija i izbacivanje namirnica mogu potencijalno dovesti do malnutricije, odnosno manjka potrebnih i esencijalnih nutrijenata. Malnutricija dugoročno može prouzročiti razne probleme i bolesti, rekla nam je Rimac.

Dodala je i kako se dijetom bespotrebno izbacuju cijele skupine namirnice i to iz krivih uvjerenja, a bez potrebnih nutrijenata tijelo starije osobe postaje slabije i krhkije, a samim time i podložnije bolestima.

– Izbaciti kompletan kruh iz prehrane, ili piti samo zeleni smoothie svaki dan, nije zdravo rješenje problema. Naše tijelo svaki dan treba unos tri glavna nutrijenta, ugljikohidrate, masti i proteine, ali treba i unos više od 20 esencijalnih vitamina i minerala, koje najčešće ne unosimo dovoljno upravo zbog oskudne prehrane i nepravilno posloženog jelovnika, rekla nam je Rimac.

Tajna je u količinama

Dijete je najbolje zaobilaziti, a u slučaju potrebe se uvijek može potražiti savjet liječnika. Nutricionistkinja je dodala kako bi dijetu, da je stvarno potrebna, trebao preporučiti nutricionist.

Umjesto dijete bi trebalo slijediti pravilan način prehrane. Točnije, kako nam je objasnila Rimac, ako osoba ima prekomjernu tjelesnu masu, treba samo blago reducirati kalorije u danu. Odnosno, paziti na količinu pojedenog.

– Ako osobe imaju prekomjernu tjelesnu masu, trebaju samo blago reducirati kalorije u danu (ne gladovati!), otprilike, pojesti dvije žlice hrane manje u obroku nego dosad, ako trebaju dobiti na masi, pojesti dvije do tri žlice više hrane uz obroke. Ovisno o kilaži, ponavljati ovaj proces kontinuirano, od 3 mjeseca do 12 mjeseci.

Umirovljenica stoji u prirodi
Životne navike umirovljenika: Skoro 50 posto umirovljenika ima višak kilograma, a veliki broj svakodnevno pije alkohol

Pazite na unos voća i povrća

Ipak, postoje i neke odredbe kojih bi se starije osobe trebale pridržavati kako bi bile zdrave i kako ne bi došlo do problema. Tako treba paziti na porcije voća i povrća. Kao što je pokazalo nedavno istraživanje o životnim navikama, o kojem smo pisali ovdje, umirovljenici najviše jedu jednu do četiri porcije voća i povrća u danu. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je minimalno pet porcija na dan. Sličan odgovor nam je dala i nutricionistkinja.

– U svakom danu bi trebali imati 2 različite voćke i 3 porcije povrća (2 porcija je jedna manja zdjelica), osim toga trebali bi imati 3-5 manjih obroka u danu, pravilno raspoređenih (bez prevelikih pauza u danu), i u svakom obroku bi trebala biti uključena žitarica, po mogućnosti različita i po mogućnosti cjelovitog zrna, tj. integralna. Uz žitaricu u obroku treba biti i nekakav izvor proteina, jogurt, kravlji sir i drugi mliječni proizvodi, riba (čak i iz konzerve), nešto manje mesa, mahunarke ili jaja. Izbjegavati duboko prženje i pohanje, dok je lagano dinstanje na ulju ili vodi u redu, zajedno s pečenjem u pećnici na što manje ulja (po mogućnosti papiru za pečenje), rekla je Rimac.

Dodala je i kako bi trebalo smanjiti količinu slatkiša i kolača na jedan manji komad jedan do dva puta tjedno i smanjiti konzumaciju suhomesnatih proizvoda, ali i smanjiti konzumaciju alkohola na jedan do dva puta tjedno po jednu čašicu. Trebalo bi piti i više tekućine, na prvom mjestu vode, koja se treba piti u manjim gutljajima. Važno je i ograničiti unos soli koja se sakrivena nalazi u mnogim namirnicama i jelima, o čemu smo pisali ovdje.

Statistika o konzumaciji porcija voća i povrća

Konzumacija porcija voća i povrća | foto: HZJZ

Pravilna prehrana može imati pozitivne posljedice

Pravilnom prehranom se mogu i smanjiti opasnosti od nekih bolesti, a mogu se i ublažiti simptomi postojećih bolesti. Tako nam je u ovom tekstu specijalistica kirurške onkologije s Instituta za gastroenterološke tumore Iva Kirac otkrila što bi se trebalo izbjegavati kako ne bi došlo do raka debelog crijeva.

– Svakodnevno viđamo poboljšanje simptoma i potencijalna smanjenja doze lijekova (što liječnik u konačnici odlučuje temeljem vašeg nalaza) zbog pozitivnih posljedica pravilne prehrane. Visoki tlak, visoki kolesterol, dijabetes, svi problemi sa želucem i crijevima se značajno mogu smanjiti, čak i nestati uslijed malih promjena u prehrani, kazala nam je nutricionistkinja.

Ako želite provjeriti kvalitetu svoje prehrane, možete to učiniti ovdje, besplatno je i kratko traje, a nakon ispunjavanja vam stižu rezultati na mail. Ako niste sigurni oko pravilnosti svoje prehrane, uvijek se možete obratiti stručnoj osobi kao što je nutricionist.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap