Uskoro će se u Europi krenuti koristiti lijek protiv Alzheimera, a poznata je i njegova cijena

Ana Kanazir
6. lipnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Početkom ove godine je u SAD-u odobren lijek za Alzheimerovu bolest naziva lekanemab, a ovaj bi lijek uskoro mogao biti odobren i u Europi kao prvi lijek protiv ove bolesti. Europska agencija za lijekove je već dobila zahtjev za ocjenu ovog lijeka. Ipak, Hrvatska će morati još malo pričekati za uvođenje navedenog lijeka.

Mlađa žena se rukom drži za glavu uz zbunjujuć pogled

Alzheimerova bolest | Foto: Ilustracija/Unsplash

Švedski neurogerijatar hrvatskog podrijetla Nenad Bogdanović kaže kako očekuje odobrenje lijeka za Alzheimerovu bolest u prosincu u Europi. Kao što smo već pisali u ovom tekstu, procjenjuju se da će u Americi broj pacijenata koji ispunjavaju kriterije za uzimanje ovog lijeka u roku od tri godine doseći 100.000.

rukavići
Pletenje i demencija: 'Rukavić okupira ruke oboljelih što na njih djeluje umirujuće, a ima koristi i za one koji ga pletu'

Alzheimerova bolest je vrsta demencija koja napada živčane stanice. Prvi simptom je zaboravljanje i gubitak pamćenje, a javljaju se i mnogi drugi simptomi, o čemu smo pisali ovdje. Za ovu bolest ne postoji lijek koji će je u potpunosti izliječiti, ali zato postoji lijek lekanemab koji sadrži antitijela koja uklanjaju plakove ili nakupine toksičnog proteina iz mozga i samim time se usporava razvoj bolesti za oko trećinu vremena, prenosi Index.

Kod Alzheimera se protein amiloid nakuplja u mozgu i uzrokuje njegovu degeneraciju i demenciju. Nije jasno zašto se on nakuplja, ali je poznato da se terapijom antitijelima njegov višak odstranjuje. Ovaj lijek neće biti besplatan, odnosno procjenjuje se kako bi godišnja terapija koštala oko 26.500 dolara. Neurogerijatar kaže kako se ovime vjerojatno stupa u novu eru mogućeg zaustavljanja progresije Alzheimerove bolesti.

– Ako očistimo to smeće na vrijeme, ne možemo vratiti sto posto memoriju, no možemo maksimalno odgoditi propadanje. Propadanje memorije će se usporiti, objasnio je Bogdanović.

Dodao je i kako se nažalost ovaj novi lijek u Hrvatskoj ne može dobiti u javnom zdravstvu, ali i kako kod nas ne postoji posebna vrsta screeninga na demencije i rana dijagnostika, a ne postoji ni registar oboljelih. Osim lijeka koji bi usporio razvoj bolesti, postoje razni načini kako se simptomi mogu držati pod kontrolom, a jedan od njih je i pletenje, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap