Upala gušterače: Prepoznaje se po nekoliko simptoma, a može biti posebno opasna

Luka Kalac
19. prosinca 2023.
Zdravlje
A- A+

Nezdrava gušterača može narušiti brojne funkcije u organizmu. Upala gušterače ili pankreatitis mogu biti akutni i kronični te kao takvi, svrstavaju se u najpoznatije bolesti ove žlijezde. Postoje akutni i kronični pankreatitis, a ova se pojava može prepoznati po određenim simptomima. Najvažnije je djelovati na vrijeme jer zbog ove upale pacijent može postati osoba s invaliditetom.

Žena se drži za trbuh

Bol u trbuhu | Foto: Pexels, Sora Shimazaki

Gušterača, poznata i kao pankreas, organ je endokrinog i probavnog sustava koji je zadužen za brojne funkcije u tijelu čovjeka. Ova žlijezda je smještena ispod želudca, uz tanko crijevo i duga je 15 do 25 centimetara. Jedna od njezinih najvažnijih funkcija je lučenje hormone i tvari u probavni trakt i krv. Njezin sok pomaže probavi, a sama gušterača je jedan od organa koji je uključen u kontrolu metabolizma i šećera u krvi.

Što je pankreatitis?

Uz karcinom gušterače, najčešće bolesti ove žlijezde su akutne i kronične upale gušterače, odnosno pankreatitis. Kronična konzumacija alkoholnih pića, žučni kamenac, pojedini lijekovi, infekcije kao što su zaušnjaci, visoka razina triglicerida i oštećenja do kojih je došlo nakon određenih medicinskih postupaka kao što je endoskopska retrogradna koledopankreatografija (ERCP) su neki od dežurnih krivaca za pankreatitis.

Kada je riječ o akutnom pankreatitisu, oboljeli će osjetiti izraženu bol u predjelu trbuha, popraćenu bolovima u leđima. Uz navedene bolove, osjetit će mučnine popraćene povraćanjem. Najteži oblici pankreatitisa mogu pacijenta dovesti u životnu opasnost jer često dolazi do krvarenja ili puknuća gušterače zbog čega se liječi na odjelu intenzivne njege.

Akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis je kratkotrajno zdravstveno stanje do kojeg dolazi u slučaju oporavka gušterače nakon manjih ozljeda. Uz pravovremeno dijagnosticiranje, odmor, prestanak konzumacije hrane oralnim putem i odgovarajuću hidrataciju, potpuni oporavak je moguć u roku od nekoliko dana za većinu pacijenata.

S druge strane, ne treba ga se shvatiti kao bezazlenu upalu. Teški slučajevi akutnog pankreatitisa mogu pacijenta dovesti u životnu opasnost jer u tom slučaju se aktiviraju enzimi koji uništavaju sam pankreas, odnosno gušteraču.

Simptomi akutnog pankreatitisa

Jedan od glavnih simptoma pankreatitisa koji nipošto ne smijete zanemariti je bol u predjelu trbuha. Ona može biti umjerenog do jakog intenziteta te postoji mogućnost njenog širenja na leđa ili ispod desne lopatice. Posebno treba obratiti pozornost na trbuh koji često postane tvrd te se javljaju bolovi pri samom dodiru tog predjela tijela. Još neki od simptoma akutnog pankreatitisa su: plitko disanje, povišena temperatura, ubrzani otkucaji srca, mučnina i povraćanje.

Isto tako, bol se može postepeno razvijati u neželjenom smjeru kada ležite, vježbate, kašljete ili ste upravo pojeli veći obrok. Ako sjedite u uspravnom položaju, skupljate se u položaj fetusa, naginjete tijelo prema naprijed,a dok sjedite ili jedete količinski manje obroke, možete smanjiti bol.

Pretrage pomoću kojih se otkriva akutni pankreatitis

Kad je riječ o pretraga, prvi i osnovni znak je onaj opći koji će kod pacijenta pokazati nizak krvni tlak te blago ubrzane otkucaje srca, preciznije rečeno, puls je malo iznad 90. Ako liječnik sumnja da bolujete od akutnog pankreatitisa, uputit će vas na pretrage koje ukazuju na izlučivanje enzima gušterače. Tada se u nalazima pacijenta mogu očitati povišene vrijednosti lipaze u serumu i amilaze, kako u serumu tako i u urinu.

Akutni pankreatitis se može otkriti pomoću kompjuterizirane tomografije (CT) i abdominalnog ultrazvuka. Nije na odmet ni provjeriti kompletnu krvnu sliku, koja će kod pacijenta pokazati povećan broj leukocita, niže vrijednosti kalcija u serumu te povišenu koncentraciju glukoze u krvi.

Liječenje akutnog pankreatitisa

Liječenje akutne upale gušterače ne zvuči nimalo bezazleno, stoga vam savjetujemo da se kod pojave prvih simptoma odmah savjetujete s liječnikom. Pravovremenom dijagnozom i terapijom može se odgoditi intravenozno nadomještanje tekućine te sprječavanje unosa hrane i tekućine jer se tako kontrolira aktivnost gušterače.

Kod pacijenata koji trpe bolove i neprestano povraćaju, stavlja se nazogastrična sonda, što znači da mu se kroz nos provlači cijev koja seže sve do želudca. U slučaju ako pacijentu žučni kamenci blokiraju drenažu gušterače, vrlo je vjerojatno podvrgavanje operacijskom zahvatu ili endoskopskoj terapiji u kojoj se pomoću opreme i svjetla na njoj pregledava unutrašnjost tjelesnih šupljina.

bolnica
Mladi liječnik umro u mukama, zaručnica apelira: Prestanite se bojati morfija u palijativi

Kronični pankreatitis

Za razliku od akutnog pankreatitisa, kronični pankreatitis je dugotrajno stanje koje se postepeno pogoršava. Uzrokovan je ozljedom ili oštećenjem gušterače koji se ne povlače nakon dužeg vremena zbog čega će u konačnici trajno oštetiti gušteraču.

Kronični pankreatitis uzrokuje ožiljke na tkivima gušterače što onemogućuje proizvodnju hormona i enzima. Pojednostavljeno rečeno, propadanjem gušterače i poremećajima funkcije izlučivanja dolazi do kroničnog pankreatitisa.

Simptomi kroničnog pankreatitisa

Iako su glavni simptomi kroničnog pankreatitisa gotovo identični onima koji se pojavljuju i u akutnom obliku ove upale, a to su izražena bol u srednjem ili gornjem abdomenu popraćena vrtoglavicom, gubitkom teka i tjelesne mase, mučninom, povraćanjem, masnom stolicom i bolovima nakon jela. Iako nisu nužno pokazatelji kroničnog pankreatitisa, neki od simptoma su probavne smetnje, oticanje i sivkasto smeđa stolica.

Navedeni simptomi kroničnog pankreatitisa se mogu ublažiti nemasnom prehranom, uzimanjem vitamina topivih u mastima, prestankom konzumacije alkoholnih pića i kofeina, lijekovima, davanjem inzulina kojim će se nadzirati koncentracija glukoze u krvi te nadoknadom enzima gušterače jer će upravo oni smanjiti stimuliranje gušterače, ublažiti nedovoljno probavljanje masti, smanjiti bolove i liječiti dijabetes.

Pretrage pomoću kojih se otkriva kronični pankreatitis

Ako je riječ o pacijentu za kojeg se sumnja da pati od kroničnog pankreatitisa, u nalazima će se pojaviti povišene vrijednosti lipaze, ali i amilaze u serumu te niske vrijednosti tripsinogena u serumu. Dodatan pokazatelj kroničnog pankreatitisa je masna stolica koja se ustanovljuje testom masti u stolici.

Baš kao što je slučaj is akutnim, kronični pankreatitis se može otkriti pomoću kompjuterizirane tomografije (CT) i abdominalnog ultrazvuka. I ovdje je važno djelovati na vrijeme.

Liječenje kroničnog pankreatitisa

Ako je cilj liječenje kroničnog pankreatitisa, potrebno je smanjiti stimulaciju gušterače, ublažiti loše probavljanje masti, smanjiti bolovi lijekovima i liječiti dijabetes. Srećom, i za to postoji rješenje u obliku nemasne prehrane, prestankom konzumacije alkoholnih pića i kofeina, suplementaciji kalcija i vitamina topivih u mastima, davanjem inzulina pomoću kojeg će se kontrolirati koncentracija glukoze u krvi davanjem inzulina i nadoknadom enzima gušterače kako bi se nadomjestila njihova nedovoljna proizvodnja.

Pacijent će u pojedinim slučajevima biti podvrgnut kirurškom zahvatu. Ako je upala uznapredovala, liječnici su prisiljeni ukloniti dio ili čak cijelu gušteraču pacijenta. Nažalost, zbog ove upale, pogotovo ako se ne liječi pravovremeno, pacijent može postati osoba s invaliditetom. Od neizmjerne je važnosti istaknuti kako prestankom konzumacije alkoholnih pića ishod može postati boljim.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap