Mladi liječnik umro u mukama, zaručnica apelira: Prestanite se bojati morfija u palijativi

Jasmina Grgurić Zanze
4. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Ortopeda zagrebačkog KBC-a, Krešimira Crnogaću (39) rak gušterače odnio je u samo dva mjeseca. Liječnici mu na samrti nisu dali veće količine morfija. Njegova zaručnica, anesteziologinja Sanja Ćosić skupila je snage i upozorila hrvatske liječnike da se ne boje morfija u palijativnoj skrbi. Kaže kako je njezin zaručnik umro u mukama.

bolnica

Foto: Unsplash

Rak gušterače odnio je brzo život 39-godišnjeg ortopeda zagrebačkog KBC-a, Krešimira Crnogaće. Od njega su se oprostili brojni potreseni kolege i pacijenti, a njegova je zaručnica, anesteziologinja Sanja Ćosić skupila snage i javno napisala u kakvim je mukama i bolovima umro. Njezin apel poruka je svim liječnicima da ne uskraćuju morfij umirućim pacijentima.

Morala preklinjati za veće količine morfija

Naime, četvrti stadij ove opake bolesti pokosio je mladog liječnika u manje od dva mjeseca. Preminuo je 30. kolovoza 2023. u rodnom Šibeniku u koji se vratio provesti posljednje dane. Anesteziloginja se u potresnoj objavi najprije zahvalila liječnicima Hitne pomoći tamošnje bolnice i kolegama.

– Hvala ekipi kolega koja je digla bolnicu da nam nađe krevet na odjelu u sobi u kojoj ćemo biti sami i u kojoj će on izdahnuti meni u naručju te uz majku koja ga drži za ruku, napisala je Sanja Ćosić.

Međutim, nakon toga kreće tragedija, jer je za umirućeg pacijenta svoje kolege morala preklinjati za veće količine morfija, kako ne bi otišao u smrtnom strahu, patnji i mukama s kojima se suočio. Liječnike hrvatskih bolnica pozvala je da ne budu neznalice i prestanu uskraćivati milost mirne smrti palijativnim pacijentima.

‘Osjetio je kraj, a to se nije trebalo dogoditi’

Crno-bijela fotografija starije ženske osobe kojoj dvoje pomažu kod hodanja | Unsplash
Palijativna skrb iz prve ruke: 'Drago nam je kada pacijent koji je zaprimljen u strašnim bolovima umre mirno'

– Moj Krešo je trebao mirno zaspati, a par minuta prije smrti gledao joj je u oči i uznemirio se, prestrašio, bio je nemiran. Osjetio je kraj, a to se nije trebalo dogoditi. Trebao je samo zaspati, mirno zaklopiti oči i izdahnuti spokojan u mom naručju. Ne biti u smrtnom strahu. Pišem ovo radi njega, radi svih naših umirućih pacijenata, radi naših obitelji, muževa, djece, prijatelja i nas koji ćemo jednog dana umrijeti. Prestanite se bojati opioida u palijativi. Prestanite biti neznalice, prestanite uskraćivati milost mirne smrti palijativnim pacijentima. Educirajte se. Pitajte. Zovite kolege koji se time bave da vas educiraju. Budite liječnici i poštujte Hipokrata. Ne mučite bolesnika na samrtnoj postelji…, napisala je Sanja Ćosić u svom potresnom apelu.

Njezinu objavu, koja se širi društvenim mrežama, prenose i brojni liječnici koji i sami traže da se u Hrvatskoj napokon riješi adekvatna palijativna skrb za umiruće pacijente. Kako kronično nedostaje hospicija i palijativnih odjela, prvi korak svakako bi bio da bolnice adekvatnom terapijom osiguraju bezbolnu i mirnu smrt na svojim odjelima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap