U subotu se održava Dan plavog irisa, Dan osoba oboljelih od karcinoma debelog crijeva

Ana Kanazir
26. svibnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Ove subote, 27. svibnja se od 10 do 13 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu održava Dan plavog irisa, odnosno Dan osoba oboljelih od karcinoma debelog crijeva. Program se održava pod pokroviteljskog Ministarstva zdravstva i gradonačelnika Grada Zagreba.

Žena se drži za trbuh

Bol u debelom crijevu | Foto: Pexels, Sora Shimazaki

Prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u 2020. godini je rak debelog crijeva otkriven u 3.396 osoba. Prema podacima baze umrlih Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odnosno Državnog zavoda za statistiku, u 2021. umrlo je 2.116 osoba od raka debelog crijeva.

žena se drži za trbuh, dok je u desnom kutu Iva Kirac
Rak debelog crijeva: 'Ljude je užasno strah kolonoskopije, ali je puno bolje puhati na hladno, nego da bude prekasno'

Rak debelog crijeva je opasna bolest koja se najčešće javlja kod osoba starijih od 65 godina. Ova vrsta raka se može otkriti programima proboja ili kolonoskopijom u slučaju da netko u obitelji ima ili je imao ovu vrstu raka.

Nažalost, odaziv na preglede je vrlo slab pa se tako u petom ciklusu pozivanja na preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva odazvalo tek 315.632 osoba, odnosno 29,2 posto. Više o ovom Nacionalnom programu smo pisali ovdje.

Koliko je važno na vrijeme otkriti rak debelog crijeva, kako izgleda pregled kolonoskopije, ali i kako prepoznati ovu vrstu raka nam je u ovom tekstu objasnila specijalistica kirurške onkologije s Instituta za gastroenterološke tumore Iva Kirac.

Copy link
Powered by Social Snap