Rak debelog crijeva: Saznajte sve što vas zanima o ovoj bolesti u subotu

Ana Kanazir
1. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Ožujak je Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva, a sam cilj je ljude educirati o raku debelog crijeva i spriječiti njegov nastanak. Upravo zbog toga će se organizirati javnozdravstvena akcija ove subote na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu u vremenu do 10 do 14 sati. Sve se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

Žena se drži za trbuh, žgaravica

Bol u trbuhu | Foto: Pexels, Sora Shimazaki

Rak debelog crijeva je drugi karcinom po učestalosti i smrtnosti, a dobra je vijest da ga je moguće rano otkriti i spriječiti njegov razvoj. Kako bi se upozorilo na ozbiljnost raka, ali i na važnost reagiranja, organizira se posebna akcija u glavnom gradu.

žena se drži za trbuh, dok je u desnom kutu Iva Kirac
Rak debelog crijeva: 'Ljude je užasno strah kolonoskopije, ali je puno bolje puhati na hladno, nego da bude prekasno'

Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj vrlo često dijagnosticirana bolest, ali i drugi najčešći uzrok smrti od raka. Iz tog razloga od 2022. godine obilježavamo ožujak kao mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva. Dobra je vijest da se ovaj rak može jednostavno prepoznati i tretirati, ako se otkrije na vrijeme.

– Karcinom debelog crijeva je relativno spor i simptomi traju i nekoliko mjeseci prije nego što se ljudi jave. Oni grozni simptomi tipa slabost i mršavljenje su već u fazama kada su naše mogućnosti dugoročnog izlječenja relativno iscrpljenje, a i onda se govori o preživljenju jer je sama bolest relativno spora i u svim fazama se da nešto napraviti, čak i u ovoj u kojoj se ne želimo često naći, objasnila nam je u ovom tekstu specijalistica kirurške onkologije s Instituta za gastroenterološke tumore, Iva Kirac.

Kako bi se upozorilo na opasnost ove bolesti ove subote na Trgu Petra Preradovića se održava posebna akcija od 10 do 14 sati. Cilj je što više educirati građane o raku debelog crijeva, ali i podići svijest o organiziranim preventivnim pregledima kojima su obuhvaćene osobe od 50. do 74. godine života. Cijeli događaj organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim gastroenterološkim društvom – Sekcijom za preventivnu aktivnost, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i udrugom studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu CroMSIC.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap