Kolonoskopija: Neugodna pretraga spašava život, a posebno je važna i priprema

Ana Kanazir
12. ožujka 2024.
Zdravlje
A- A+

Kolonoskopija je pretraga od koje mnogi strahuju, a to ne bi trebalo biti tako. Naime, upravo je kolonoskopija vrlo korisna i najvažnija pretraga za dijagnosticiranje polipa i raka debelog crijeva. Njome se čak mogu uzeti uzorci tkiva ili se mogu odmah ukloniti određene promjene. Ipak, ova pretraga nije najugodnija, a prije same pretrage je potrebno napraviti i određenu pripremu kako bi pretraga bila što uspješnija. Sve o tome nam je ispričala specijalistica kirurške onkologije i abdominalne kirurgije iz Klinike za tumore KBC Sestre Milosrdnice, Iva Kirac.

žena se drži za trbuh, dok je u desnom kutu Iva Kirac

rak debelog crijeva | foto: Alicia_Harper, Pixabay/Iva Kirac, privatna arhiva

U Hrvatskoj je i dalje rak debelog i završnog crijeva jedan od najučestalijih, a prognoza je bolja što se on ranije otkrije. Ovaj rak se može pronaći upravo kolonoskopijom ili probirom, ali ljudi se ne odazivaju baš često na ove preglede. Razlog tome je, kako nam je objasnila stručnjakinja, strah od kolonoskopije ili od potencijalne dijagnoze.

žena se drži za trbuh, dok je u desnom kutu Iva Kirac
Rak debelog crijeva: 'Ljude je užasno strah kolonoskopije, ali je puno bolje puhati na hladno, nego da bude prekasno'

Kako izgleda kolonoskopija?

Kolonoskopija je neugodna pretraga, ali je zato vrlo važna, a može se obavljati i dok ste sedirani. Sam kolonoskop je cijev promjera oko 10 milimetara i duljine oko 140 centimetara koji na vrhu ima kameru i radni kanal kroz koji se do vrha mogu dovesti instrumenti za uzimanje uzorka ili odstranjivanje polipa, kako nam je objasnila specijalistica kirurške onkologije i abdominalne kirurgije Iva Kirac. Objasnila nam je i kako se točno radi pretraga.

– Osoba koja radi kolonoskopiju, a ponekad i pacijent na ekranu mogu vidjeti tijek pretrage. Najčešće se pretraga vrši tako da pacijent leži na lijevom boku s koljenima što bliže trbuhu i ako ne spava komunicira s osobom koja je vodi kroz pretragu i govori što može očekivati tijekom iste. Iako ne osjećamo većinu onoga što se događa u našim crijevima, zrak koji se upuhuje u crijevo da bi se pregledale stijenke stvara osjećaj napuhanosti i neugode. Isto tako, ovisno o tome kako kod koga crijevo izgleda, primjerice izduljeni i presavijeni pojedini dijelovi ili oštar zavoj kod slezene mogu izazvati jako neugodan osjećaj pri prolasku aparata. Ako je osoba imala problema na prethodnoj kolonoskopiji ili je imala operacije u trbuhu moguće je to naglasiti i tada se kolonoskopija odrađuje uz sedaciju (anesteziju). Ovisno o ustanovi, za kolonoskopiju u anesteziji je potrebna dodatna obrada, rekla nam je Kirac.

Važna je i priprema

Ipak za kolonoskopiju je važna i sama priprema, odnosno proces čišćenja koji se radi u dva navrata, najčešće 16 sati prije samog pregleda. Ovaj postupak je važan da bi se vidjele promjene na sluznici debelog crijeva.

– Najčešće se najkasnije 16 sati prije kolonoskopije u dva navrata, odmah i za šest sati, postepeno pije sredstvo za čišćenje (različite formule u obliku praha) koje se rastopi u vodi i koje načelno uzrokuje proljevaste stolice. Dakle očekujte nekoliko sati nalik težem gastroenteritisu- grčevi i proljev, rekla nam je sugovornica.

Dodala je kako je uz navedeno sredstvo potrebno popiti oko četiri do šest litara bistre tekućine, a treba i jesti lakše probavljivu hranu dan do dva prije čišćenja. Na ovaj način će vjerojatnost da ste se dobro očistili biti veća.

– Dobar znak da ste se dobro očistili je da iz vas izlazi bistra tekućina bez ostataka. Ako ste uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi to naglasite prije narudžbe na kolonoskopiju jer ih je često potrebno prestati uzimati nekoliko dana ranije, a ovome se obavezno konzultirajte sa svojim liječnikom, rekla nam je Kirac.

Kolonoskopija može spasiti život

Kolonoskopija je važna pretraga jer se njome mogu otkriti razne promjene, ali može se i dijagnosticirati i rak debelog crijeva. Upravo je rak debelog i završnog crijeva jedan od najučestalijih, a u četiri od pet slučajeva se otkriva u stadijima kada nije samo u stijenki debelog crijeva. Upravo zato je važna kolonoskopija kako bi se ovaj rak što ranije otkrio jer je onda i prognoza bolja. Sve informacije o raku debelog crijeva možete pročitati u ovom tekstu.

Kako bi lakše pronašli bolnicu ili ordinaciju gdje je moguće napraviti kolonoskopiju na uputnicu ili bez nje, može vam poslužiti karta lokacija na kojima se obavlja ova pretraga, IGET. Ovo će olakšati osobama koje imaju simptome u vidu krvarenja, bolova u abdomenu, promjene učestalosti ili izgleda stolice, osobama koje imaju pozitivan test stolice (FOBT ili FIT) te osobama kod kojih su oboljeli od raka debelog crijeva ili upalnih bolesti debelog crijeva u užoj obitelji da obave kolonoskopiju u blizini mjesta stanovanja, otkrila nam je sugovornica.

– Svijest da tako zajedno možemo popraviti vaše ali i ukupno preživljenje od raka debelog crijeva u Hrvatskoj, trebala bi otkloniti strah od pretrage i potaknuti vas ako je potrebna da ju ne odgađate.

Copy link
Powered by Social Snap