U Hrvatskoj trenutno radi 619 liječnika u mirovini, donosimo gdje su sve zaposleni

Ana Kanazir
9. prosinca 2023.
Zdravlje
A- A+

Nije tajna da u Hrvatskoj i dalje rade liječnici u mirovini. Tako trenutno imamo 619 umirovljenika koji u liječništvu rade na pola radnog vremena, prema Atlasu liječništva. Točnije, radi se o 3,8 posto liječnika u usporedbi s ukupnim brojem liječnika. Osim onih koji rade u mirovini, velik je broj liječnika starijih od 60 godina, njih 2.586 liječnika, ili 15,8 posto.

Liječnici u zelenim kutama na operaciji

Liječnici | Foto: Pixabay

Rad u mirovini na pola radnog vremena koriste mnogi, pa tako i liječnici. Liječnici u mirovini tako rade na raznim mjestima i odjelima, a ima ih ukupno 619. Ipak, treba spomenuti i kako je 18 liječnika starijih od 65 napustilo našu zemlju i otišlo raditi u inozemstvo.

grafički prikaz liječnika koji rade u mirovini

Liječnici u mirovini | Foto: Screenshot Atlas liječništva

Liječnici u mirovini mogu i dalje raditi i to na pola radnog vremena, a ovo pravo koristi njih 619. Ipak, najveći broj osoba, 218 njih radi u Zagrebu. Njih 76 radi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je na trećem mjestu Primorsko-goranska županija, u kojoj radi ukupno 52 liječnika umirovljenika.

U bolnici ipak radi nešto manje umirovljenika, odnosno njih 152 ili dva posto od ukupnog broja liječnika koji rade u bolničkom sustavu. Najveći broj umirovljenih liječnika i u bolnicama radi u gradu Zagrebu.

U Primarnoj zdravstvenoj zaštiti radi čak 978 osoba starijih od 60 godina, odnosno 37 posto od ukupnog broja liječnika. Najviše je tako obiteljskih liječnika, njih 814, odnosno također 37 posto od ukupnog broja liječnika koji rade u obiteljskoj medicini. Zanimljivo je kako je prije četiri mjeseca situacija bila nešto drugačija pa je liječnika starijih od 60 godina koji su radili kao obiteljski liječnici bilo 796. Sve podatke prije četiri mjeseca možete vidjeti ovdje.

Njih čak 213 je starije od 65 i radi na pola radnog vremena. Zanimljivo je i kako su 78 liječnika starijih od 60 godina ginekolozi. Kako se može vidjeti, među liječnicima koji su napustili našu zemlju su i oni stariji od 65 godina, točnije njih 18.

Grafički prikaz odlaska liječnika u inozemstvu

Odlazak liječnika u inozemstvo | Foto: Screenshot Altas liječništva

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap