U Dalmaciji nedostaju timovi Hitne pomoći, a problem bi mogao biti još veći u sezoni

Ana Kanazir
22. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Splitskom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć nedostaje tim hitne pomoći na makarskom području, ali i od Kaštela do Trogira, kao što i nedostaje pripravnost na Šolti i Visu te Vrlici. Ovo bi mogao biti velik problem u sezoni koja je na vratima.

Vozilo hitne pomoći | Foto: Facebook/Hitna uživo 194

Radi se o velikom području, a upravo zato su potrebni novi timovi hitne pomoći koji će se brinuti o pacijentima. Dodatni tim je potreban i jer se na svaka četiri tima treba dodati peti koji će služiti kao zamjena onih koji idu na godišnji odmor.

Hitna pomoć
Primorsko-goranska županija dobila nova vozila Hitne pomoći

Cijeli slučaj je komentirao i ravnatelj Zavoda Leo Luetić koji je rekao kako u gradu Splitu radi 15 timova hitne, ali i kako je najveći problem osigurati pripravnost na otocima Šolti i Visu, ali i Vrlici. Vozila hitne pomoći godišnje prijeđu oko milijun kilometara, a u sanitetskom prijevozu i više od tri milijuna kilometara. Upravo sanitetski prijevoz vozi pacijente i u druge županije kao što su Zagreb, Varaždin, Krapina, Lovran ili Vela Luka, a bolesnici se prevoze i po cijeloj županiji.

– Mi godišnje sanitetom prevezemo oko 60 tisuća pacijenata što je više od 200 osoba dnevno s tim da se neki prevoze više puta tijekom dana. Molim pacijente da budu strpljivi jer imamo prioritete. Prvo prevozimo dijalizirane, zatim sve one koji se iz ordinacija obiteljske medicine šalju hitno u bolnicu pa tek onda sve ostale, rekao je Luetić, a prenosi N1.

U splitskom Zavodu tako imaju 75 timova T1, pet timova za hitni helikopterski prijevoz, 25 timova T2 i tri pripravnosti za Šoltu, Vis i Vrliku i 35 timova sanitetskog prijevoza. Dobra vijest je da je trenutno na specijalizaciji osam doktora iz hitne medicine, a cilj je da dođe još toliko osoba.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap