Trebamo li stvarno piti osam čaša vode svaki dan?

Jasmina Grgurić
24. lipnja 2021.
Zdravlje
A- A+

S dolaskom vrućina iznova slušamo liječničke savjete o dovoljnom unosu tekućine. Tako se preporučuje osam čaša vode dnevno, odnosno dvije litre. Međutim, je li to univerzalna formula za sve ili ipak ovisi od osobe do osobe?

Foto: Rawpixel

Jedna od liječničkih preporuka za vrućine jest piti osam čaša vode na dan, odnosno dvije litre. No, Tamara Hew Butler s Državnog sveučilišta Wayne u Detroitu koja se bavi istraživanjem utjecaja vode na organizam ističe kako se ekstremno rijetko događa da ljudi umru od previše ili premalo tekućine. U većini slučajeva, ističe, tijelo samo reagira i daje vam signale.

Ovisi o težini, temperaturi i fizičkoj aktivnosti

Individualne potrebe za unosom vode prvenstveno se baziraju na činjenici koliko svatko gubi vode, ovisno o aktivnostima, ističe Hew Butler za CNN.

Upozorenje za starije osobe: Maknite se sa sunca od 11 do 16 sati!

Stručnjakinja ističe tri faktora koja utječu na potrebnu dnevnu količinu vode, a to su tjelesna težina, vanjska temperatura i tjelesna aktivnost. Tako deblje osobe, tvrdi, piju više vode, dok se po vrućinama više znojimo i gubimo više vode koju valja onda i nadoknaditi. Isto tako je i s pojačanim tjelesnim aktivnostima.

Nema stoga, zaključuje, jedinstvene formule i univerzalnog savjeta za sve.

Također, preporuka koja se odnosi na dvije litre ili osam čaša tekućine dnevno, odnosi se i na tekućinu koju dobivamo iz voća, sokova, mlijeka, juhe, kave, čaja i svega ostaloga što unesemo u organizam. Tako se, kaže, preporučene doze tekućine zapravo mogu dobiti i bez dodatnog konzumiranja vode.

Dodatne količine neće koristiti, ali neće ni štetiti

No nesumnjivo, preporučena količina vode svakako je korisna za naš organizam. Naime, dvije litre vode dnevno pomažu u redukciji bubrežnih kamenaca.

Međutim, poboljšanje tena, generalno rada bubrega i rješavanje problema zatvora uz spomenute količine vode nisu znanstveno dokazane, navodi Hew Butler. Isto tako, pijenje dodatnih količina vode neće pomoći pri gubitku kilograma, osim ako time nije zamijenjen sok ili ako pijete prije obroka da se zasitite.

Tamara Hew Butler zaključuje stoga da konzumacija dodatnih količina vode neće donijeti neke zdravstvene prednosti, no vjerojatno neće ni škoditi.

 

Trebamo li stvarno piti osam čaša vode svaki dan?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap