Svjetski dan srca: ‘Uz današnju terapiju većina može imati zadovoljavajuću kvalitetu života unatoč bolesti’

Ana Kanazir
29. rujna 2023.
Zdravlje
A- A+

Danas se obilježava Svjetski dan srca, dan kada se želi sve diljem svijeta potaknuti da zastanu i pomisle kako najbolje mogu brinuti o svojem srcu. Svjetska federacija za srce ističe da se najmanje 80 posto prijevremenih smrti zbog kardiovaskularnih bolesti može izbjeći ako se kontroliraju faktori koji su glavni rizici za pojavu ovih bolesti, a to su uporaba duhana, nezdrava prehrana, tjelesna neaktivnost i štetna uporaba alkohola. Sve o ovom važnom organu nam je otkrila Borka Pezo Nikolić, klinička kardiologinja Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb i predsjednica Hrvatske udruge za aritmije ‘Ritam srca’.

Plastično srce na pozadini, kardiologinja Pezo Nikolić

Svjetski dan srca | Foto: Unsplash, Ali Hajiluyi / Borka Pezo Nikolić, privatna arhiva

Briga o srcu je iznimno važna, pogotovo jer se brigom i smanjenjem rizičnih faktora mogu smanjiti mogućnosti pojave kardiovaskularnih bolesti. Svjetski dan srca je odličan dan za obraćanje više pažnje na naše srce, a ove godine je kampanja usmjerena na samo upoznavanje organa srca. Također, ovaj će se dan prvi puta obilježiti i u Hrvatskoj, u organizaciji Udruge Ritam srca.

Najvažnije je na vrijeme početi brinuti o tlaku

Uvijek je važno voditi brigu o zdravlju, a briga o srcu je posebno bitna. Današnji Svjetski dan srca je pravi dan za posvetiti malo više pažnje upravo ovom organu. Zato smo odlučili potražiti odgovore od stručnjaka. Doktorica, klinička kardiologinja Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb i predsjednica Hrvatske udruge za aritmije ‘Ritam srca’ dala nam je savjete kako više paziti na svoje srce, ali i kako prepoznati prve znakove opasnosti.

Prije svega, kako nam je rekla Borka Pezo Nikolić, najvažnije je na vrijeme početi brinuti o vrijednostima krvnog tlaka. Ona kaže da bi svatko kod liječnika trebao povremeno izmjeriti tlak, ali i kako bi bilo poželjno da svi nabave kućni mjerač tlaka i da se onda vodi dnevnik tlaka. Uz to, treba imati i redovitu fizičku aktivnost. Tako napominje da šetnje prirodom uvijek imaju blagodati, a napominje da su dobre za našu kondiciju, ali i za mentalno zdravlje.

– U slučaju postavljene dijagnoze vrlo je važno slušati savjete liječnika i redovito uzimati propisanu terapiju. Važno je znati da se lijekovi za tlak ne uzimaju prigodno poput lijekova protiv bolova, već su oni trajna terapija, dodala je.

Prepoznajte znakove koje tijelo šalje

sol
Znate li koliko skrivene soli unosite u organizam? Iznenadit će vas gdje se sve nalazi sol

Ipak, za zdravlje srca je uz aktivnost, važna i prehrana. Kako nam je otkrila kardiologinja, potrebno je smanjiti unos masnoća životinjskog podrijetla, ali i paziti na još nekoliko stvari.

– Sve osobe koje brinu o svom zdravlju moraju paziti na vrstu namirnica koju unose, te se truditi što manje soliti hranu te smanjiti unos masnoća životinjskog podrijetla. Zdrav život i zdrave navike nisu vezane uz životnu dob, već se moraju stvarati od djetinjstva. No, ako osoba ima i neke popratne bolesti, te ima povišene masnoće, šećernu bolest, bolest bubrega mora dodatno paziti na vrstu namirnica koju uzima. Briga o vlastitom zdravlju, kao i temelji nutricionizma su dio kojom svaki pojedinac značajno doprinosi svom liječenju, objasnila nam je Pezo Nikolić.

Najvažnije je prepoznati poruke kojima srce poručuje da nešto nije u redu, a ne ignorirati ih. Znakova da nešto nije u redu je mnogo, a sve nam je ispričala kardiologinja u nastavku.

– Ako osjetite otežano disanje, smanjeno podnošenje napora, nedostatak zraka kada se penjete uz stube, možda je Vaše srce počelo popuštati. Više stanja može uzrokovati ove simptome, a to će otkriti liječnik uzimanjem anamneze, fizikalnim pregledom te dijagnostičkim pretragama. Ako osjetite stezanje u prsima, pritisak ispod prsne kosti, bol i nelagodu koja se širi prema vratu i čeljusti, odmah se javite u nadležnu hitnu službu, rekla nam je sugovornica.

Puls i problemi sa srcem

Osim navedenih simptoma i samo mjerenje pulsa može biti pokazatelj da sa srcem nešto nije u redu. Doktorica nam je objasnila kako po pulsu možete prepoznati da se ne radi o normalnoj srčanoj frekvenciji.

– Ako dva prsta pritisnete na područje radijalne arterije osjetit ćete puls ili bilo. Normalna srčana frekvencija je oko 60 otkucaja u minuti u mirovanju. No nemojte se zabrinuti ako je vaša frekvencija 50 ili 80 otkucaja u mirovanju. Ono što morate razaznati je koliko je vaš puls ujednačen, postoje li srčani preskoci ili vam se čini da je svaki udarac pomalo drugačiji. U tome nam mogu pomoći i kućni mjerači tlaka, a neki od njih mogu i prepoznati aritmiju. Ako zamijetite aritmiju odmah se javite svom liječniku. Vrlo važno je na vrijeme postaviti dijagnozu fibrilacije atrija, rekla nam je Pezo Nikolić.

U nastavku nam je i objasnila što je točno fibrilacija atrija. Kod ove aritmije je srčana frekvencija nepravilna i nerijetko vrlo brza, a svaka četvrta osoba starija od 75 godina imat će ovu fibrilaciju. Uz već spomenuti povišeni krvni tlak i fibrilaciju atrija, javlja se i još jedan problem, a to je srčano popuštanje. Kako je dodala doktorica, u novije vrijeme struka prepoznaje i dijagnozu srčanog popuštanja s održanom istisnom funkcijom. To je vrlo važno, jer danas imamo vrlo suvremene lijekove koji značajno smanjuju smrtnost, a poboljšavaju kvalitetu života.

Treba biti aktivan sudionik u liječenju

Nakon postavljene dijagnoze je važno slušati savjete liječnika, paziti na prehranu, educirati se, ali i ostati optimističan i smiren.

– Primarno je redovito uzimati preporučenu terapiju. Osim toga je važno educirati se o svojoj bolesti, voditi dnevnik svojih simptoma te izbjegavati hranu s mnogo soli, nerafiniranih šećera i masnoća životinjskog podrijetla. Uz današnju terapiju većina ljudi može imati zadovoljavajuću kvalitetu života unatoč srčanoj bolesti, rekla nam je Pezo Nikolić.

Doktorica nam je za kraj podijelila i nekoliko savjeta za umirovljenike i kako bi trebali paziti na svoje srce.

– Smirenost ,optimizam i mudra prevencija su najbolji za održavanje zdravlja i liječenje bolesti. Svako liječenje počiva na nama samima. Ne smijemo biti statisti već aktivni sudionici u liječenju, dodala je za kraj kardiologinja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap