Svjedočimo naglim promjenama vremena: Umirovljenici, utječu li one na vas i zdravlje?

Luka Kalac
23. studenoga 2023.
Zdravlje
A- A+

Posljednjih tjedana vrijeme je sve samo ne uobičajeno za ovaj dio godine, stoga većina proživljava brojne nepovoljne promjene raspoloženja i bolove. Nije neobično da osjećate takve promjene s naglom izmjenom vremena, ali ako ste jedna od osoba koja ih osjeti netom prije, vrlo je vjerojatno da ste meteoropat. Vlažnost zraka, kiša, pad atmosferskog tlaka, snažni vjetrovi, oluje, oblačno vrijeme, neki su od najčešćih vremenskih uvjeta koji utječu na kvalitetu života. Umirovljenici, u anketi vas pitamo utječu li vremenske promjene na vaše zdravlje.

Umirovljenik meteoropat pati od glavobolje

Glavobolja | Foto: Pexels / Gerd Altmann

I dalje svjedočimo naglim promjenama vremena i kao da smo preko noći majice kratkih rukava zamijenili kaputima, a prognozu za zimu možete vidjeti u ovom tekstu. Pored takvih klimatskih varijacija, meteorolozi upozoravaju kako bismo mogli očekivati i snijeg što će dovesti do ogromnih temperaturnih razlika i promjena u tlaku zraka. Među ljudima prevladava mišljenje da meteoropatija pogađa samo osobe starije životne dobi, što nije istina. Doista nema pravila jer su meteoropati osobe raznih dobnih skupina, no ipak u najvećoj mjeri pogađa starije.

Kišovito vrijeme
Prognoza za zimu: DHMZ nam je otkrio što nas sve čeka u narednim mjesecima, a vijesti i nisu toliko dobre

Meteoropatija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja

Ako osjećate promjene vremena u svom raspoloženju i bolovima, to ne mora nužno značiti da ste meteoropat. Na primjer, ako puše jugo i niste baš raspoloženi za druženja te osjećate bolove, to je u potpunosti normalno. Priča se poprilično mijenja ako prije same vremenske promjene osjećate drastične varijacije raspoloženja ili bolove, pogotovo ako nestankom određenog vremenskog stanja one nestaju kao da su rukom odnesene. Kod meteoropata u starijoj životnoj dobi, iznenadne vremenske promjene mogu uzrokovati nelagodu, slabe bolove i promjene raspoloženja, a u rijetkim slučajevima i po život opasna stanja.

Oblačno vrijeme, pad atmosferskog tlaka, kiša, snažni vjetrovi i oluje te vlažnost zraka, samo su neki od vremenskih uvjeta koji diktiraju živote meteoropata. Takve promjene im donose nesanice, tjeskobu, čine ih razdražljivima, javljaju se razne vrste bolova, među kojima je glavobolja jedna od češćih. Isto tako, pojedini meteoropati nadolazeću promjenu osjete i na području tijela koje su nekada ozlijedili. Upravo zbog toga ove se osobe smatraju najboljim prognozerima vremenskih prilika i neprilika.

Utječu li vremenske promjene na vaše zdravlje?

Ne samo da izmjene vremenskih prilika kod meteoropata uzrokuju narušenu kvalitetu života, već i negativne promjene zdravstvenih stanja. Po tom pitanju, nažalost, starije osobe prolaze najgore od svih dobnih skupina jer su podložne češćim tegobama i bolovima.

Umirovljenici, sudjelujte u našoj anketi i recite nam utječu li vremenske promjene na vaše zdravlje.

Utječu li vremenske promjene na vaše zdravlje?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap