Prognoza za zimu: DHMZ nam je otkrio što nas sve čeka u narednim mjesecima, a vijesti i nisu toliko dobre

Ana Kanazir
24. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Vrijeme je u zadnjih nekoliko mjeseci vrlo promjenjivo, a iako je zahladnjelo, čini se kako će nam još nekoliko dana, a možda i mjeseci trebati laganija odjeća. Naime, kako su nam rekli prognostičari iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) čeka nas toplija zima, ali i puno oborina.

Kišovito vrijeme

Kišovito vrijeme | Foto: Unsplash

Dok neki jedva čekaju snijeg, drugi uživaju u sunčanim i toplijim danima. Tako će za one potonje biti dobra vijest da je prognoza za zimu slična prognozama prošlih godina, ali će zato biti puno oborina, u prvom redu kiše.

Kišovito vrijeme
HZJZ: 'Meteoropatija utječe na osobe bilo koje životne dobi, a ponajviše na starije'

Toplije vrijeme, ali uz dosta kiše

Kako su nam otkrili iz DHMZ-a, vrlo je velika vjerojatnost da će zimski mjeseci biti topliji od prosjeka, odnosno da bi srednja mjesečna temperatura u svakom od tri zimska mjeseca, uz povećanu vjerojatnost, mogla biti viša od klimatoloških srednjih vrijednosti. Ipak, uz toplija razdoblja, mogu se pojaviti i dani ili nizovi dana s nižom temperaturom, odnosno hladnija razdoblja.

Uz to, otkrili su nam i kakvo će biti stanje s oborinama, kojih može biti i više od prosjeka. Najčešće će se raditi o kiši, ali ni mogućnost snijega nije odbačena. S ovim čestim promjenama vremena mogu imati problema meteoropati, o čemu smo pisali ovdje.

– Iz dostupnih materijala može se zaključiti kako bi tijekom zime količina oborine mogla biti oko prosječne, pa i veća od prosječne. Koja će to vrsta oborine biti teško je prognozirati, ali ako zima bude toplija od prosjeka, većina oborine tijekom zimskih mjeseci trebala bi biti kiša. Naravno, to ne znači da neće biti snijega, posebno u područjima na većoj nadmorskoj visini (planine), objasnili su iz DHMZ-a.

Informacije treba uzeti s rezervom

Dodaju i kako bez obzira na količinu oborina koja bi trebala biti prosječna ili nešto veća, ne znači da unutar tri zimska mjeseca neće biti razdoblja bez oborine, moguće mjestimice i dugotrajnijih.

– Dugoročne prognoze ne mogu dati uvid u to hoće li i kada će unutar sezone biti nekih ekstremnih događaja. Valja imati na umu da je pouzdanost prognoza sve manja, što je prognostičko razdoblje dulje. Stoga je i ove informacije treba uzeti s dozom rezerve i pratiti svakako kratkoročne prognoze dostupne na meteo.hr, rekli su nam za kraj iz DHMZ-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap