Stručnjaci otkrili koje savjete za bolji san bi zapravo trebali izbjegavati, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
16. ožujka 2024.
Zdravlje
A- A+

Dobar san je vrlo važan za normalno funkcioniranje organizma. Ipak, nekada i kada otiđete ranije na spavanje, san nikako ne dolazi na oči. Razloga je mnogo, a stručnjaci su sada otkrili kako neki savjeti za bolji san i nisu potpuno istiniti. Na primjer, plavo svjetlo od ekrana prije spavanja nije toliko štetno, koliko je recimo štetnije vrijeme koje se provede pred plavim svjetlom.

žena spava u krevetu

spavanje | foto: pexels, RODNAE Productions

Starije osobe bi trebale svaki dan spavati sedam do osam sati. Na ovaj način će organizam moći normalno funkcionirati, o čemu smo pisali i ovdje. Ipak, neki dobro poznati savjeti za bolji san možda i nisu toliko dobri i neće utjecati na brži uron u san, a to su otkrili i stručnjaci.

Kako biste mogli lakše zaspati, potrebno je slijediti nekoliko savjeta i pripaziti na nekoliko stvari. S druge strane, neki savjeti i nisu potpuno točni, a o njima su sada progovorili stručnjaci.

San i starija životna dob | Pexels
Problemi sa spavanjem? Evo koliko nam je sna potrebno sa 65 i više godina

1. Izbjegavanje ‘plavog svjetla’

Svatko će savjetovati da se prije spavanja ne smije gledati u pametne telefone ili druge ekrane jer je plavo svjetlo štetno za oči i utječe na san. Ipak, ovo i nije potpuno istinito. Naime, pravi problem je zapravo vrijeme koje se provede na mobitelu prije spavanja, ali i radnje koje se rade.

Tako će štetnije biti gledanje horora ili igranje igrica od recimo čitanja na pametnom telefonu na kojem je svjetlo prigušeno, rekli su stručnjaci za san za huffpost.com.

2. Drijemanje u određeno doba dana

Drijemanje može biti dobar način za odmoriti se nakon ručka. Ipak, kako kažu stručnjaci, idealno vrijeme za ovu aktivnost je između 14 i 16 sati. Također, popodnevno spavanje bi trebalo trajati oko 20 minuta se ne biste probudili izgubljeni i dezorijentirani.

3. Lijek za nesanicu

Nesanica je problem koji muči mnoge, ali i ovdje postoji nekoliko rješenja. Važno je imati dobru rutinu spavanja. Uvijek ići spavati u isto vrijeme, paziti na temperaturu sobe, a ako nesanica traje dulje vrijeme potrebno je posjetiti liječnika i vidjeti koji je problem posrijedi. Nekada će se raditi o apneji, poremećaju spavanja kojeg je potrebno tretirati.

4. Zvukovi za uspavljivanje

Čak se i mala djeca često uspavljuju raznim melodijama i zvukovima, ali istina je da zapravo ova tehnika funkcionira samo za neke osobe. Točnije, ne postoji puno dokaza kako određeni zvukovi utječu na spavanje, već je ovo potpuno individualno. Nekima će pomoći, a drugima ne. Zapravo sve ostaje na vama da vidite koji zvukovi vam prije spavanja odgovaraju i potom ih onda puštate, navodi huffpost.com.

Copy link
Powered by Social Snap