Stiže 10.000 doza remdesivira: Vlada je donijela odluku, ali za mnoge oboljele od covida-19 – prekasno

Milan Dalmacija
18. kolovoza 2022.
Zdravlje
A- A+

Vlada je na sjednici donijela odluku o nabavi 10.000 doza lijeka Vekluryja (remdesivira) koji se koristi u liječenju teško oboljelih od covida-19. Za Vladimira Matijanića i mnoge druge pacijente ova je odluka stigla prekasno.

test korona

Foto: Unsplash

Hrvatska nabavlja 10.000 doza lijeka Vekluryja (remdesivira) za liječenje teških covid pacijenata kojima je potreban dodatni kisik, odlučeno je u četvrtak na sjednici Vlade, prvoj nakon ljetne stanke, piše Hina. Zbog trenutne epidemiološke situacije i potrebe nabave dodatnih količina remdesivira, na temelju mišljenja struke, iskazana je potreba za tim lijekom za područje Hrvatske za razdoblje do 30. rujna u količini od 10.000 doza, izvijestio je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

tablete
Hrvatska naručila 1800 doza lijeka protiv covida, namijenjen je starijima od 65 godina

Riječ je o lijeku za liječenje težih covid pacijenata, odnosno onih oboljelih od upale pluća, kojima je potreban dodatni kisik, rekao je ministar. Financijska sredstva za nabavu ovoga lijeka osiguravaju se u planu HZJZ-a, a za provedbu je zaduženi Ministarstvo zdravstva, HZJZ i Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Ravnateljica te Klinike Alemka Markotić, u ime RH, je ovlaštena da naruči nove doze remdesivira do 30. rujna 2022.

Beroš je objasnio i da lijek remdesivir nije redovno ni komercijalno dostupan na europskom tržištu, a nabava je omogućena na način da je EK 18.7., nakon provedba zajedničke nabave, sklopila okvirni ugovor za opskrbu tim lijekom. Ugovor je sklopljen s proizvođačem lijeka za sve države članice koje su se uključile u postupak zajedničke nabave. Proizvođač je poseban ugovor o kupnji lijeka uputio u RH 13. kolovoza, rekao je Beroš.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Za neke je lijek stigao prekasno

Nabavka lijeka finalizirana je nakon smrti novinara Vladimira Matijanića, kojemu je, nekoliko dana prije smrti, rečeno da u KBC-u Split nema lijeka za teže oboljele osobe. Podsjetimo, Matijanić je uz COVID-19 imao i nekoliko autoimunih bolesti. Ministar zdravstva, Vili Beroš je ubrzo nakon Matijanićeve smrti ustvrdio da lijekova (Paxlovid i Veklury) ima dovoljno u bolnicama, no iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika su ga, prema napisima Indexa, demantirali tvrdeći da u Hrvatskoj ima dovoljno lijekova za svega 80 pacijenata.

Javnost je, pored neadekvatne medicinske skrbi za Matijanića, uzrujalo i saznanje da Paxlovid, lijek koji je spomenut u obaveznim smjernicama za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti još u veljači – nikad nije kupljen. Beroš je, doduše, potvrdio da je u “tijeku centralizirana nabava antivirusnih lijekova Remdesivir i Paxlovid putem Europske komisije” te da u vrlo skoro vrijeme očekuju “obavijest o potpisanom ugovoru kako bi se pristupilo daljnjem postupku nabave”. No, za mnoge, poput Matijanića, već spomenutih 10.000 doza stiže prekasno.

Stiže 10.000 doza remdesivira: Vlada je donijela odluku, ali za mnoge oboljele od covida-19 – prekasno
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap