Ovo je osam stvari koje morate znati o smrti Vladimira Matijanića: Mogu se dogoditi i vama

Milan Dalmacija
8. kolovoza 2022.
Zdravlje
A- A+

Na dan pobjede i domovinske zahvalnosti bitku za život je izgubio proslavljeni novinar Indexa, Vladimir Matijanić. Život mu je u 50. godini prekinut kombinacijom autoimunih bolesti, covida-19 i nemara splitskih liječnika. Slučaj je dospio pod povećalo javnosti, a mi vam donosimo osam stvari koje o tome trebate znati.

Novinar Vladimir Matijanić preminuo je nakon što su ga liječnici u Splitu uvjeravali da ne treba doći u bolnicu, unatoč simptomima covida-19 koje je imao | Foto: Screenshot: YouTube/cenzuraplus

1. Tko je bio Vladimir Matijanić?

Vladimir Matijanić je bio splitski novinar koji je objavljivao najprije u Slobodnoj Dalmaciji, potom u tjedniku Feral Tribune, a zatim i na Indexu. Bavio se istraživačkim radom te je iza sebe imao niz otkrivenih afera. Među najpoznatijim otkrićima svakako spada plagirani doktorat šefa splitskog HDZ-a, Vice Mihanovića na Sveučilištu u Osijeku.

2. Kako je preminuo?

Njegova životna partnerica, također novinarka Indexa, Andrea Topić, objavila je nakon njegove smrti potresnu kronologiju zbivanja. Tvrdi da se Matijanić 2. kolovoza osjećao loše te da je kućnim testom doznao da je pozitivan na koronavirus.

Otišao je na Infektivni zavod, gdje je čekao dva sata. Objasnio je liječnicima da boluje od Sjogrenova sindroma i intersticijske bolesti pluća te da sumnja na još dvije autoimune bolesti zbog čega se nije cijepio. Poslali su ga kući uz objašnjenje da trenutno vlada nestašica lijeka koji se daje teže oboljelima od covida-19.

Liječnica se pita je li za starije gora bolest ili karantena: "Koliko sretnih dana je ukradeno, priče su srceslamajuće"

Kako mu se stanje pogoršavalo u više navrata je zvao Infektivni zavod i Hitnu službu u Splitu, no u svakom razgovoru mu je sugerirano da su njegovi simptomi normalni prilikom zaraze covidom-19. Imao je povišenu temperaturu, trpio je jake bolove, napadaje kašlja, a na kraju se više nije mogao niti samostalno kretati.

Hitna pomoć je naposljetku došla u njegov stan 5. kolovoza. Prvi puta su rekli da nema potrebe za hospitalizacijom, a svega sat vremena kasnije su ga bezuspješno pokušali oživjeti.

3. Od kojih je bolesti Matijanić još bolovao?

Pri svakom pozivu Matijanić je medicinskom osoblju naveo da boluje od Sjogrenovog sindroma i intersticijske bolesti pluća, za koju se sumnja da je sarkoidoza. Sjogrenov sindrom je poremećaj zbog kojega imunološki sustav napada zdrave stanice umjesto virusa i bakterija. Najčešći su simptomi suhe oči i usta, a još se mogu pojaviti i bol u mišićima i zglobovima, oticanje, ukočenost, suhoća nosa i kože, osip, trajni suhi kašalj, umor, krvarenje desni, natečene žlijezde slinovnice i probavne smetnje. Liječi se simptomatski, a uzrok mu nije poznat, piše Optometrija.net.

Intersticijske bolesti pluća mogu biti povezane s izloženosti raznim štetnim tvarima, mogu biti i autoimune bolesti ili one čije je podrijetlo nepoznato. Među potonje spada i sarkoidoza, koju karakterizira nakupljanje T-limfocita i fagocita u zahvaćenim organima te nestanak normalne građe tkiva. Od općih simptoma prisutni su: povišena tjelesna temperatura, gubitak tjelesne težine do anoreksije te umor. Pluća su najčešće zahvaćeni organ, pa se javlja kašalj i otežano disanje zbog zahvaćenosti plućnog tkiva, a zahvaćeni mogu biti i dišni putevi, što rezultira otežanim protokom zraka, piše Pliva zdravlje.

4. Kakve su bile reakcije medicinskih službi?

Index je objavio snimke razgovora Matijanića s medicinskim osobljem. Četvrtog kolovoza nešto prije ponoći nazvao je centralu splitske bolnice s koje su ga uputili da nazove hitni prijem infektološkog odjela, s kojeg su ga, pak, uputili da nazove dežurnog liječnika, doktora Careva.

On je utvrdio da Matijanić nije imunokompromitiran jer je pio Decortin jedan dan, iako mu je ovaj naveo da boluje od Sjogrena i da sumnja na sarkoidozu. Na kraju mu je liječnik poručio da s tim simptomima ne treba dolaziti na hitnu, osim ako za pet dana bude i dalje otežano disao i imao temperaturu. Na Matijanićevu opasku da se nije cijepio, liječnik je odgovorio s: “E, je*iga“ te mu poručio da ne zna što će se dogoditi za pet dana jer nije “vidoviti Milan“.

Ravnateljica hitne: “Ne želite ići kod svoje bake, jer ona može umrijeti”

Idućeg dana u 8 ujutro ponovno je zvao hitni infektološki prijem s kojeg su mu poručili da uzme dva Lekadola 500, a zatim i Brufen protiv bolova ili jedan i pol Neofen. Potom ih je u 12.30 ponovno zvao kako bi im rekao da mu tablete nisu pomogle te da više ne može otići ni do zahoda. Djelatnica ga je najprije upitala: “Šta vi sad mene zovete?“, a zatim mu poručila da sam odluči hoće li dolaziti na hitnu prijem. Udijelila mu je i packu, jer odlazi do kuhinje i WC-a te mu savjetovala da pored kreveta ima neku posudu da se može pomokriti.

Nedugo zatim, Matijanić je nazvao hitnu pomoć. Medicinski tim je stigao u 13.07, pregledao ga te savjetovao da se u slučaju pogoršanja jave na hitnu infektologiju. U 14.14 Andrea Topić ponovno zove hitnu jer je Matijanić poplavio, izgubio cirkulaciju i nije mogao disati. Intervenirao je isti tim, a Matijanić je preminuo prilikom njihove intervencije. Bezuspješno su ga oživljavali oko sat vremena.

5. Je li lijek za teže oboljele od covida-19 dostupan u Hrvatskoj?

Andrea Topić je u svom istupu naglasila kako je Matijaniću rečeno da nema lijeka koji ublažava simptome covida-19 kod teže oboljelih pacijenata te da bi ga on kao imunokompromitirana osoba sigurno dobio. Index doznaje da lijek Paxlovid nikad nije ni bio dostupan u Hrvatskoj, a da remdesivira već neko vrijeme nema u bolnicama u Splitu i Zagrebu.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da je u “tijeku centralizirana nabava antivirusnih lijekova Remdesivir i Paxlovid putem Europske komisije” te da u vrlo skoro vrijeme očekuju “obavijest o potpisanom ugovoru kako bi se pristupilo daljnjem postupku nabave”.

6. Što je pokazala obdukcija?

Ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović potvrdio je Hini da su “uzeta sva tkiva organa za histološku obradu kako bi se utvrdio uzrok smrti.“ Histološka analiza još nije gotova, no Index piše kako je u Matijanićevim plućima otkriven masivni edem.

7. Reakcije nadležnih nakon Matijanićeve smrti

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Leo Luetić, poručio je da “svatko ima svoje iskustvo“ te da je “nemoguće da bi se oglušili ako je poziv upućivao na kritično stanje“. Potom je ustvrdio da su po njegovim saznanjima intervencije odrađene po protokolu te da se “nažalost događa da netko premine“. Hrvatski zavod za hitnu medicinu zatražio je od njega provedbu unutarnjeg nadzora.

beroš capak
Sjećate se kad je Beroš naredio liječnicima kako morati zvati starije na cijepljenje? Evo što se dogodilo

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da je u KBC-u Split pokrenuta istraga zbog Matijanićeve smrti. Hrvatska liječnička komora također je odlučila zatražiti svu dokumentaciju vezanu uz Matijanićevu smrt.

Policija je, također, prema riječima ministra Davora Božinovića, pokrenula istragu o smrti Vladimira Matijanića, o čemu se treba konzultirati s Državnim odvjetništvom. U međuvremenu je dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević podnijela kaznenu prijavu protiv svih medicinskih djelatnika koji su pričali s Matijanićem i Topić zbog nepružanja liječničke pomoći, a DORH je pokrenuo istragu zbog mogućnosti da se radilo o kaznenom djelu nesavjesnog liječenja, za što je predviđena kazna do 12 godina zatvora.

8. Reakcije javnosti na Matijanićevu smrt

Matijanićevi kolege su u šoku zbog događanja koja su prethodila njegovoj smrti, a Hrvatsko novinarsko društvo je zatražilo detaljnu istragu. Brojni kolumnisti poput Borisa Dežulovića i Vedrane Rudan dali su i svoje viđenje ovog slučaja. Davor Nađi je prokomentirao stav ravnatelja splitske bolnice i Zavoda za hitnu medicinu, koji su članovi HDZ-a, a i predsjednik Zoran Milanović je ustvrdio da “nije dobro“, ako je dio iznesenih tvrdnji točan. Ekonomist Vuk Vuković ustvrdio je da – korupcija ubija.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap