Hrvatska naručila 1800 doza lijeka protiv covida, namijenjen je starijima od 65 godina

Josip Mihaljević
15. prosinca 2021.
Zdravlje
A- A+

Osim cjepiva, farmaceutske kompanije su poradile i na lijekovima protiv covida-19. U Hrvatskoj su odobrena već tri takva lijeka, a učinci su isti kao i kod cjepiva – proizvođači tvrde da sprječavaju teške bolesti i da su djelotvorni protiv najnovije omikron varijante.

tablete

Foto: Unsplash

Pfizer je jučer objavio istraživanja koja pokazuju kako njihov lijek protiv covida-19 ‘Paxlovid’ smanjuje rizik od hospitalizacije i težih oblika bolesti za gotovo 90 posto. Taj lijek, kao i nekolicina drugih lijekova protiv covida-19 još uvijek nisu odobreni. Međutim, u Hrvatskoj su odobrena već tri takva lijeka koja pokazuju obećavajuće rezultate.

Takvi lijekovi mogu se koristiti kada se osoba razboli, odnosno kada je prekasno za cjepivo.

“Djeluje tako da sprječava umnažanje samog virusa unutar stanice. Na taj način sprječava širenje virusa. On se pije, odnosno pretpostavljam da će se on osobama preporučiti nekoliko dana od razvoja same kliničke slike, hoće li to biti pet ili sedam dana to ćemo vidjeti kako će oni preporučiti”, kazala je za RTL Tihana Šlezak, epidemiologinja u HALMED-u.

Lijekovi protiv korone namijenjeni starijima koji obole

Do kraja mjeseca najavljen je i još jedan lijek ‘Ronapreve’. On će se pacijentima davati u obliku infuzije. Sam lijek sadrži protutijela slična onima koja razvijamo preboljenjem ili cijepljenjem. No, kako se daje u obliku infuzije, nije za kućnu uporabu:

tablete
Istraživanje: Popularni lijek smanjuje bol i temperaturu, ali utječe i na psihu

“Daje se u obliku infuzije, pacijent dođe na terapiju, infuzija traje sat vremena, potrebno je još sat vremena da dođe sebi i onda odlazi kući na liječenje. Znači ne treba bolničko liječenje”, kazao je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”.

Hrvatska je za sada naručila 1800 doza, a lijekovi su namijenjeni starijima od 65 godina koji razviju kliničku sliku i osobama s kroničnim bolestima.

“One koji imaju dijabetes, pacijenti s kroničnim bolestima koje oslabljuju imunitet, srčani bolesnici, plućni bolesnici… Sve su to bolesnici koje možemo spasiti od težeg oblika bolesti”, dodaje Puljiz.

I dok je ova kategorija lijekova relativno nova, u Hrvatskoj su trenutačno odobrena tri lijeka za liječenje koronavirusne infekcije – Remdesivir, Ronapreve i Regkirona. Radi se o starijim antivirusnim lijekovima koji mogu pomoći kod oboljenja. Europska agencija za lijekove trenutačno provodi ocjenu većeg broja novijih lijekova za liječenje ili prevenciju covida-19 i očekuje se da će se uskoro krenuti s njihovom uporabom.

Hrvatska naručila 1800 doza lijeka protiv covida, namijenjen je starijima od 65 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap