Staračke pjege: Što su, kako ih prepoznati i kako se tretira ova bezopasna promjena na koži

Ana Kanazir
11. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Staračke pjege se pojavljuju na rukama ili na bilo kojem drugom dijelu tijela, a radi se o malim smeđim ili sivim mrljama na koži. Mogu se pojaviti pojedinačno ili doći u skupinama. Pojavljuju se u starijoj dobi, a mogu nastati i kao posljedica pretjeranog izlaganja suncu.

ruke

staračke pjege | foto: geralt, pixabay

Staračke pjege imaju gotovo svi stariji ljudi. One nisu opasne, već se radi o pojavi na koži koja se javlja sama od sebe. Zovu se još sunčane ili jetrene pjege. Ne trebaju se posebno liječiti, ali osobe kojima smetaju iz estetskih razloga ih mogu ukloniti na razne načine.

Što uzrokuje staračke pjege?

Staračke pjege se najčešće pojave nakon pretjeranog izlaganja suncu, odnosno zbog pojačane proizvodnje melanina. Kod nekih osoba će se staračke pjege pojaviti jer im netko u obitelji ima isto stanje na koži. Češće se pojavljuju kod osoba starijih od 40 godina, kod osoba koje često koriste solarij ili kod onih koji su često izloženi suncu.

Kako izgledaju staračke pjege?

Staračke pjege mogu se pojaviti na rukama, licu, na ramenima, na gornjem dijelu leđa te u manjoj mjeri na bilo kojem drugom dijelu tijela. Smeđe su boje, dok  s vremenom mogu postati i crne, posebno pod utjecajem sunca. Ove pjege će biti u ravnini kože te neće izazivati nikakve neugodnosti ili bolove. Mogu biti jako male ili nešto veće, ali u svakom slučaju će se primijetiti.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog
Kako očuvati zdravlje najvećeg ljudskog organa?

Kako se tretiraju staračke pjege?

Staračke pjege nije potrebno posebno tretirati. Ako osobi smeta izgled staračkih pjega i želi ih se riješiti, mogu se koristiti određene kreme koje mogu malo izblijediti ove pjege. Osim toga, mogu se ukloniti kemijskim pilingom u kozmetičkom salonu, a može pomoći i krioterapija (terapija leda) ili lasersko uklanjanje.

Kako očuvati kožu?

Kako bi koža bila sjajna, hidrirana i zdrava, treba joj posvetiti određenu pažnju. Kako biste se zaštitili od pojave melanoma, ali i kako biste smanjili broj novih staračkih pjega, treba što manje vremena provoditi na suncu i uvijek koristititi zaštitni faktor. Ako ste primijetili promjene na koži, a niste sigurne radi li se o promjenama na madežu ili o staračkim pjegama, najbolje je postjetiti liječnika. Kako prepoznati melanom i razlikovati ih od pjega, pogledajte ovdje.

Kada je potrebno potražiti pomoć liječnika?

Liječnika treba posjetiti i ako se u nekom trenutku pojave bilo kakve promjene na mjestu staračkih pjega kao što su krvarenje, promjena u boji, obliku ili veličini.

Staračke pjege: Što su, kako ih prepoznati i kako se tretira ova bezopasna promjena na koži
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap