Kako očuvati zdravlje najvećeg ljudskog organa?

Alberta Požgaj
21. svibnja 2022.
Zdravlje
A- A+

Promjene na koži jedne su od najočitijih, ali i najvidljivih znakova procesa starenja. Promjene koje donosi starenje ne mogu se usporiti, no zdravlje pojedinog organa može se očuvati kako bi ono do duboke starosti bilo sasvim funkcionalno.

Koža u starijoj dobi | Pixabay

Koža u starijoj dobi | Pixabay

Koža je najveći ljudski organ te čak 18% težine tijela otpada upravo na kožu. Pojava na koži koju većina povezuje sa starenjem jesu staračke pjege. Staračke pjege nisu opasne po zdravlje, a ubrazano počinju nastajati nakon 40 godine života na mjestima koja su na bila ili još uvijek jesu najizloženija utjecaju sunčevih zraka.

Obnavljanje epiderme smanjuje se za 50%

Koža s godinama gubi svoju elastičnost, postaje naborana i tanja s vidljivijim krvnim žilama i promjenama pigmentacije. Pojedina istraživanja ističu kako se procesom starenja smanjuje i sposobnost kože da regulira tipičnu tjelesnu temperaturu osobe, na što dodatnu pozornost moraju obratiti oni stariji.

“Koža se stanjuje, a obnavljanje epiderme smanjuje se do 50% u dobi od 30. do 80. godine. Kapilarna mreža atrofira smanjujući optok krvi u koži za 60%, što znatno umanjuje njezinu zaštitnu funkciju”, navodi se u Hrvatskoj enciklopediji.

Zadnjih nekoliko godina veća pažnja posvećena je kako prednostima izlaganja sunčevim zrakama tako i negativnim utjecajima koje sunčeve zrake imaju po zdravlje osobe. Prije svega misli se na štetnost UV zraka.

Najbitnija zaštita od štetnosti UV zraka

Koji je vaš faktor? Pomoću ove formule možete sami izračunati svoju zaštitu od sunca!

Poznato je da zdrav način života s naglaskom na uravnoteženu prehranu i primjerenu tjelesnu aktivnost pozitivno dugoročno djeluje na održavanje optimalnog stanja organizma i svih njegovih funkcija. Isto je i s kožom. Stručnjaci ističu kako je za zdravlje kože tijekom cijelog životnog vijeka, a pogotovo u starosti bitno se zdravo hraniti, uvesti tjelovježbu u dnevnu rutinu kao i piti dovoljno vode te izbjegavati pušenje. No, većina ističe važnost zaštite kože od štetnih UV zraka koristeći primjerene kreme sa zaštitnim faktorom kao i pokrivala poput šešira, kapa i naočala.

„Između brojnih štetnih utjecaja okoline koji sudjeluju u starenju, dugotrajno i opetovano izlaganje ultravioletnim zrakama je najznačajnije. UV zračenje uzrokuje složene procese na specifičnim molekulama odgovor kojih uzrokuje oštećenja vezivnog tkiva kože“ ističu u svom članku znanstvenice Ines Sjerobabski-Masnec i Mirna Šitum iz bolnice Sestre milosrdnice.

Uz to, znanstvenice navode kako se štetne pojave uzrokovane UV zračenjem na početku pokazuju kroz određene naboranosti, suhoću, crvenilo, no da je krajnji zdravstveni problem, povezan s izloženosti UV zrakama, povećana pojava kako dobroćudnih tako i zloćudnih tumora.

Kako očuvati zdravlje najvećeg ljudskog organa?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap