Sezona gripe je u punom jeku: Epidemiologinja HZJZ-a otkrila koliko je slučajeva i kako se zaštititi

Ana Kanazir
27. prosinca 2022.
Zdravlje
A- A+

Zamjenica ravnatelja i voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin, otkrila je kako je sezona viroze i gripe u punom jeku te dodala kako je trenutno zabilježeno nešto više od 700 potvrđenih slučajeva ove bolesti. Dodala je da je potrebno redovito provjetravati zatvorene prostore, jer je onda i manje mogućnosti za širenje virusa.

Ivana Pavić Šimetin (Snimak zaslona/N1)

U Hrvatskoj je najviše prisutna gripa tipa A, odnosno H1N1, dok je s druge strane, situacija s koronavirusom puno stabilnija, ali je i dalje potreban oprez. Upravo zato Pavić Šimetin i dalje savjetuje korištenje maski u zatvorenom prostoru u kojem se nalaze starije osobe, kao i odgovorno ponašanje te cijepljenje.

Znate li kako prepoznati gripu i kako je tretirati? Doktorica nam je dala odgovore

Broj oboljelih od gripe je u porastu

Kao što smo već pisali, gripa je bolest koja se javlja u zimskim mjesecima, a koja se može prepoznati po nekoliko simptoma poput glavobolje i bolova u mišićima, a simptomi obično dolaze naglo. Liječnica Diana Kostanjšek nam je ovdje otkrila i kako se gripa tretira, a ti savjeti će biti posebno korisni u vrijeme kada je broj osoba zaraženih od gripe u porastu.

– Imamo učestale druge respiratorne infekcije, ali počela je i sezona gripe koja će obilježiti i sljedeće tjedne. Imamo malo više od 700 potvrđenih slučajeva, a broj oboljelih je u porastu, rekla je Pavić Šimetin za HRT. Za usporedbu, u studenome je bilo prijavljeno samo 16 slučajeva gripe.

Građani se pozivaju na cijepljenje

Osim što je zabilježen veliki broj slučajeva gripe, veliki je i broj onih koji su se cijepili protiv ove bolesti. Pavić Šimetin tako kaže da se do sada protiv gripe cijepilo oko 280 tisuća građana, najviše u Zagrebu. Podsjećamo kako je nabavljeno ukupno 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe. Cjepivo se u prvom redu preporučuje starijim osobama te onima koji imaju određene kronične bolesti, a ostale preporuke možete vidjeti ovdje.

Ivana Pavić Šimetin savjetuje i često provjetravanje prostora u kojem boravite kako bi se smanjila mogućnost zaraze drugih osoba. Građani se pozivaju i na cijepljenje protiv COVID-a. U Hrvatskoj ima najviše onih koji su primili dvije doze cjepiva, dok Pavić Šimetin kaže da je problem treća doza koju nije primilo puno građana.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap