Do sada je prijavljeno samo 16 slučajeva gripe, a nabavljeno je 600.000 doza cjepiva

Ana Kanazir
15. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Iako se čini kako su svi bolesni, očito je kako se ipak još uvijek ne radi o gripi. Za sada je u 44 tjedna kroz tjedna zbirna izvješća zaprimljeno samo 16 prijava gripe kako su nam javili iz HZJZ-a, a dodali su i kako prava epidemija u Hrvatskoj još zapravo nije počela.

Foto: Unsplash

Gripa je bolest koja može biti opasna za stariju populaciju, a čiji se simptomi pojavljuju naglo. Važno ju je prepoznati na vrijeme i potražiti pomoć liječnika, a najbolja zaštita je upravo cijepljenje protiv gripe koje se provodi od listopada.

Šalica, naočale i maramice na stolu
Znate li kako prepoznati gripu i kako je tretirati? Doktorica nam je dala odgovore

Kako prepoznati gripu?

Kako prepoznati gripu nam je opisala liječnica Diana Kostanjšek iz Doma zdravlja Zagreb – Istok. Tako je rekla da se prvo javlja visoka temperatura i do 39 stupnjeva, a može se javiti i suhi kašalj.

– Od simptoma koji su karakterističnu za zarazu gripom su glavobolja, koja može trajati i do sedam dana, jaki bolovi u mišićima, zglobovima i osjećaj slabosti. S druge strane, grlobolju i začepljenost nosa gotovo nikada ne vidimo kod zaraze gripe, rekla nam je doktorica.

Koliko je cjepiva nabavljeno?

Kao što smo već pisali, a sada nam je još jednom potvrđeno iz HZJZ-a, nabavljeno je 600.000 doza tetravalentnog inaktiviranog cjepiva protiv gripe koje se distribuiralo u teritorijalno nadležne županijske zavode za javno zdravstvo radi opskrbe ambulanti primarne zdravstvene zaštite.

Također, cijepljenje se preporučuje i besplatno je u prvom redu osobama starijima od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe i institucijama kroničnih bolesnika, kao i radnicima domova za starije, ali i brojnim drugim skupinama.

Koliko je slučajeva gripe prijavljeno?

Kako kažu iz HZJZ-a, još uvijek nismo u pravoj epidemiji gripe, pa je i brojka slučajeva nešto manja.

– U Hrvatskoj je trenutno zaprimljeno ukupno 16 prijava gripe, što upućuje na još uvijek sporadično obolijevanje te da prava epidemija gripe u Hrvatskoj još nije počela. Slično kao i u drugim europskim državama, u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe A/H3N2, iako su zabilježeni u manjem broju uzoraka i virus gripe A/H1N1 te virus gripe B, objasnili su nam iz HZJZ-a.

Kako se tretira gripa?

Gripa se tretira mirovanjem, podizanjem imuniteta i uzimanjem vitamina, kao i uzimanjem paracetamola ili aspirina. Više o savjetima liječnice o tome kako prepoznati, ali i kako tretirati gripu možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap