Psihologinja Eva nam je otkrila zašto je važno redovito vježbati mozak i kako ga najbolje pokrenuti

Ana Kanazir
18. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Mozak je uključen u sve što radimo i za njega se treba brinuti. Mozak stari s godinama i potrebno ga je stalno dodatno stimulirati na nove aktivnosti kako bi radio u svakom trenutku bez pogreške. Na dnevnoj razini bi trebalo dodatno upregnuti moždane vijuge pomoću raznih metoda. Više o tome nam je rekla i psihologinja Eva Jurković.

mozak

Postoje razne vježbe, zadaci i iluzije kojima možemo vježbati mozak, a jednako tako od pomoći može biti i čitanje, rješavanje križaljke i bilo koja aktivnost koja vas tjera da malo više razmišljate. Ovime ćete poboljšati i koncentraciju, pamćenje, ali i fokus. Nemojte zaboraviti redovito njegovati ovaj organ kako ne bi ostario prerano.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite

Kako sve vježbati mozak?

– Razni su načini vježbanja mozga, a najvažnije je da pronađete način koji se vama sviđa. To može biti rješavanje križaljki, čitanje knjiga, slaganje puzli, bavljenje kreativnim radom ili pohađanje nekih tečajeva. Sve ovisi o vašim interesima, objasnila nam je psihologinja Jurković.

Osim navedenih, aktivnosti koji pomažu u vježbanju mozga su još i:

1. Kartanje
Kartanje može biti prava izazovna igra u kojoj morate razmišljati o više različitih stvari. O svojim, kao i o kartama protivnika, a morate i zbrajati. Izbor kartaških igara je svakako dugačak, a samo neke su remi, kanasta, belot, poker, kems.

2. Naučite nešto novo
Na ovaj način ćete aktivirati mozak da radi još više i bolje. Učenje bilo jezika ili vještine zahtjeva dosta truda, vremena i rada, ali je i jako zabavno. Nakon što svladate nešto novo, osjećat ćete nevjerojatnu sreću i zadovoljstvo. Ovo je još jedan razlog da konačno naučite ono nešto što ste uvijek htjeli.

3. Promijenite rutine
Ljudi nekada zapnu u svojim rutinama te im život može postati malo dosadan. Probajte uvesti nešto novo u stvari koje inače radite. Možda odaberite drugi put kojim ćete ići u šetnju i otkrijte nove biljke na tom putu.

4. Vježbajte
Ne kaže se uzalud da je u zdravom tijelu zdravi duh. Tjelovježbom jačate mišiće, ali i mozak, a pokazalo se i kako vježbanje štiti od težih oblika bolesti COVID-19.

– Za zdravlje mozga je izuzetno važna i tjelesna aktivnost i pokret, pa se uvijek možete uključiti u rekreativno vježbanje, ići na izlete s drugim umirovljenicima ili se baviti na primjer vrtlarenjem, poručila je Jurković.

Pomoći mogu i jednostavne vježbe koje usklađuju rad tijela i rad mozga, a koje je na svojim stranicama objavio Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Možete ih pogledati ovdje.

5. Druženje
Druženje je izuzeto važno za umirovljenike. Osim što ćete steći nove prijatelje, unaprijediti vokabular, nećete se osjećati toliko usamljeni, a možda ćete i krenuti na neke nove aktivnosti. Jednako tako, osobe koje se češće druže imaju i manji rizik od razvoja demencije ili depresije.

6. Rješavajte zagonetke
Bilo koja vrsta zagonetki je dobra za vježbanje mozga. Postoje zagonetke koje su napravljene upravo za to, kao što je sudoku, ali jednak utjecaj će imati i pronalazak razlika na dvije jako slične slike, rješavanje križaljki, rješavanje problemskih zadataka ili otkrivanje tajni optičkih iluzija.

baka
Znanstvenici analizirali mozak bake dok gleda fotografije unuka, evo što su zaključili

Što je ključno kod vježbanja mozga?

Iako postoji više izbora kako možete vježbati mozak, ipak je jedna stvar vrlo bitna.

– Ključno je da se takve aktivnosti uvedu na redovitoj bazi, da se izgrade zdrave navike vježbanja mozga u kojima ćete i sami uživati i zabavljati se, a ne da se morate svaki puta iznova prisiljavati da ih obavljate, zaključila je psihologinja.

Psihologinja Eva nam je otkrila zašto je važno redovito vježbati mozak i kako ga najbolje pokrenuti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap