Znanstvenici analizirali mozak bake dok gleda fotografije unuka, evo što su zaključili

Josip Mihaljević
19. studenoga 2021.
Baka servis
A- A+

Bakama je instinktivno usađena briga za unučad, kaže nova studija u kojoj su bakama promatrali mozak dok gledaju fotografije svojih unučadi. Bake svoje unuke vole možda čak više nego očevi.

baka

Foto: Unsplash

Novo istraživanje objavljeno u časopoisu Royal Society pozabavilo se vezama između unučadi i baka, piše N1. Znanstvenici sa Sveučilišta Emory u američkoj državi Georgiji skenirali su mozgove 50 baka koristeći funkcionalnu magnetsku rezonanciju (fMRI) dok su im pokazivali fotografije njihove unučadi.

Kao kontrolni mehanizam pokazivali su im i fotografije nepoznate djece, njihove odrasle djece i drugih nepoznatih odraslih ljudi.

baka i unuka
Znanost tvrdi: Bake s majčine strane više su vezane uz unuke od baka s očeve strane

“Aktivirana su im područja mozga koja su uključena u emocionalnu empatiju. Kada gledaju slike svoje unučadi, zaista osjećaju ono što unuče osjeća. Kad dijete izražava radost, one osjećaju tu radost. Kad su djeca uznemirena, one osjećaju tu uznemirenost”, kazao je neuroznanstvenik James Rilling, autor studije.

S druge strane, kada su gledali fotografije svoje odrasle djece, došlo je do još snažnije aktivacije područja u mozgu koje je povezano s kognitivnom empatijom, odnosno pokušaja da se razumije što neka osoba misli ili osjeća i zašto, ali bez snažnog emocionalnog angažmana.

Autor studije Rilling ranije je proveo slična istraživanja i istražio je teoriju koja je u antropologiji poznata kao “hipoteza o baki” – prema toj teoriji, žene ljudske vrste žive dugo nakon što završe njihove reproduktivne godine kako bi pomogle svojim odraslim potomcima u podizanju unuka. Fenomen nije ograničen samo na ljude, slično funkcioniraju slonovi i orke.

Rilling je sličnu studiju proveo i nad mozgovima očeva, a zaključak je da su kod njih slabije emocionalne reakcije u mozgu nego u baka.

“Mnoge bake su izjavile da više uživaju u ulozi baka nego što su uspjele uživati u ulogama majki”, kazao je Rilling uz napomenu da bake imaju više vremena i manje financijskog pritiska s kojim su se borile pri odgoju vlastite djece.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap