Prihvaćen Hreljin zahtjev: Cenzusi za dopunsko zdravstveno bit će još veći

Ana Kanazir
2. veljače 2023.
Zdravlje
A- A+

Danas je održana 189. sjednica Vlade na kojoj je, između ostaloga, bilo govora i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, pri čemu je Konačni prijedlog zakona predložio zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, a Vlada mu je dala pozitivno mišljenje. Naime, prihvaćeno je povećanje prihodovnog cenzusa na 331,81 eura mjesečno, odnosno za osiguranika samca je cenzus povećan za 415,42 eura.

umirovljenik dopunsko

Foto: Rawpixel

Prihodovni cenzus je cenzus temeljem kojeg osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna. Njegov prijedlog je da se ovaj iznos poveća s 265,45 eura na 331,81 eura mjesečno, odnosno za osiguranika samca je predložio povećanje prihodovnog cenzusa s 331,81 eura na 415,42 eura mjesečno.

kartice dopunskog zdravstvenog osiguranja
Imamo iznose: Hrelja traži novo povećanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Ova tema pokrenuta je još u prosincu kada je HZZO poručio da je prihodovni cenzus povećan i kako će cijene 260 lijekova biti niže. Više o tome smo pisali ovdje. Samo deset dana kasnije je Hrelja uputio hitnu saborsku proceduru gore spomenutog prijedloga izmjene Zakona kojim je tražio dodatno povećanje cenzusa koje je sada dobilo pozitivno mišljenje.

– Ide se u hitni postupak. Potpisalo je 48 zastupnika vladajuće većine i oporbe, vjerujem da bi se to moglo raspraviti koncem prvog ili početkom drugog mjeseca i da bi u drugom mjesecu to stupilo na snagu. To znači da bi se moguće u ovoj godini povećao obuhvat najsiromašnijih za još 70.000 i spriječio pad broja korisnika police DZO na teret države, zaključio je još u prosincu Hrelja. Cijeli tekst možete vidjeti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap