Imamo iznose: Hrelja traži novo povećanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Milan Dalmacija
16. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Silvano Hrelja (HSU) uputio je u hitnu saborsku proceduru prijedlog izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, kojim traži povećanje cenzusa za ostvarivanje prava na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna. Iako je HZZO nedavno povisio cenzus, Hrelja predlaže da on bude 2.500 kuna (331,81 eura) po članu obitelji, odnosno 3.130 kuna (415,42 eura) za samce. Ovaj bi prijedlog, ako dobije potrebnu većinu u Saboru, mogao stupiti na snagu u veljači.

Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja uputio je u hitnu saborsku proceduru prijedlog izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, kojim traži povećanje cenzusa za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je početkom ovog mjeseca povisio cenzus na 2.251,71 kunu po članu obitelji, odnosno 2.814,64 kune za samce, o čemu smo već pisali. Hrelja je predložio da se ti cenzusi dodatno podignu na na 2.500 kuna (331,81 eura) po članu obitelji, odnosno 3.130 kuna (415,42 eura) za samce.

umirovljenik dopunsko
Važne vijesti iz HZZO-a: Povećan cenzus za besplatno dopunsko osiguranje, neki lijekovi bit će jeftiniji

– S obzirom na to da mi očekujemo povećanje minimalnih plaća, jer ti cenzusi nisu samo za umirovljenike, već su za sve građane, te povećanje obiteljskih mirovina za 10 posto, a među njima ima dosta siromašnih korisnika, da ne bi došlo do efekta da imamo povećanje od 10 posto i ispadanje iz cenzusa, djelovao sam preventivno kako ne bi došlo do ispadanja u narednom periodu zbog tih povećanja, objasnio je Hrelja.

Istaknuo je da država trenutno plaća policu dopunskog zdravstvenog osiguranja za otprilike 290.000 građana, od kojih je 106.000 umirovljenika, dok su ostali nezaposleni, članovi višečlanih obitelji… Povećanje cenzusa spriječit će i osipanje ljudi koji imaju pravo na besplatnu policu DZO-a zbog usklađivanja mirovina. Iako se ono odnosi na siječanj, tek će u ožujku biti sasvim poznato za koliko će mirovine biti usklađene.

– Ide se u hitni postupak. Potpisalo je 48 zastupnika vladajuće većine i oporbe, vjerujem da bi se to moglo raspraviti koncem prvog ili početkom drugog mjeseca i da bi u drugom mjesecu to stupilo na snagu. To znači da bi se moguće u ovoj godini povećao obuhvat najsiromašnijih za još 70.000 i spriječio pad broja korisnika police DZO na teret države, zaključio je Hrelja.

Copy link
Powered by Social Snap