Pregled preko uputnice kod privatnika: Umirovljenica (79) opisala pozitivno iskustvo s čekanjem

Jasmina Grgurić Zanze
19. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Pregled preko uputnice moguće je obaviti kod privatnika. Dovoljno je da provjerite koje privatne klinike imaju ugovor s HZZO-om. Vjerojatnije je da ćete tamo brže doći na red, nego u nekoj od javnih bolnica. Ugodno iskustvo opisala je 79-godišnja umirovljenica koja je u KB Dubrava brzo došla na red za ultrazvuk srca i to za 15 dana. Mjesec dana nakon izdavanja uputnice, nazvali su je i iz HZZO-a te je uputili da pregled obavi privatno, ako još uvijek nije.

Umirovljenica na pregledu kod liječnika

Pregled kod liječnika | Foto: Unsplash

Mnogi građani još uvijek ne znaju, ali pregled preko uputnice HZZO-a mogu obaviti i kod privatnika. Odluka da se pacijenti o trošku HZZO-a prebace kod privatnika uvelike je smanjila liste čekanja na preglede u javnom zdravstvu. No, koliko ćemo u konačnici čekati, ovisi o dosta faktora. S pozitivnim iskustvom Sindikatu umirovljenika Hrvatske javila se 79-godišnja umirovljenica I.P. Od obiteljske liječnice dobila je uputnicu za preventivni pregled za UZV srca, nakon čega je sama potražila u kojoj će bolnici najprije moći doći na red.

Poziv iz HZZO-a nakon mjesec dana da ode privatniku

Izbor je pao na KB Dubrava, gdje se naručila i dobila pregled u roku 15 dana. Bilo je to iznenađujuće brzo, s obzirom na to da se na tu vrstu pretrage uglavnom čeka i duže. Ali, ubrzo je uslijedilo još jedno iznenađenje.

Nakon obavljenog pregleda, mjesec dana nakon dobivanje uputnice, primila je telefonski poziv iz HZZO-a. Službenica ju je pitala je li obavila pregled, i da ako nije, da ga može obaviti u nekoj od privatnih zdravstvenih ustanova, i to o trošku HZZO-a. Za tim nije bilo potrebe, jer je već obavila pregled, ali je I.P. ostala ugodno iznenađena. Dapače, službenica joj je rekla da HZZO pazi da se hitnijim pacijentima osiguraju pregledi, a to ovisi o starosti pacijenta i medicinskom prioritetu za pregled, i da ih zovu upravo kad prođe mjesec dana, piše Glas umirovljenika.

Dovoljno provjeriti tko ima ugovor s HZZO-om

Liječnica mjeri tlak starijoj osobi u ambulanti
Obavili ste pretragu kod privatnika, a imate zdravstveno osiguranje? U jednom slučaju možete dobiti povrat novca

Važno je znati i da postoji opcija da osoba može otići na pregled i kod privatnika koji nema sklopljen ugovor s HZZO-om te dobiti povrat novca za pregled. Ipak, to vrijedi samo u hitnim slučajevima, o čemu smo pisali ovdje.

Iz SUH-a navode da i o samom pojedincu ovisi koliko će čekati na neki pregled. Naime, za identičan zdravstveni pregled u dvije različite bolnice može se čekati dva ili tri puta duže. Tako se primjerice prije dva mjeseca za prvi kardiološki pregled zbog aritmije srca u zagrebačkoj bolnici Merkur čekalo 168 dana, a u KBC-u Zagreb 72 dana. Ipak, dovoljno je da provjerite koje privatne klinike i poliklinike imaju ugovor s HZZO-om te primaju pacijente na uputnicu. Možda ćete tamo brže doći na red.

Inače, već krajem siječnja ove godine u privatne klinike prebačena je 41.000 pregleda, za što je potrošeno dva milijuna eura. S relativno malim sredstvima na taj se način riješio zdravstveni problem velikog broja građana, a kod dijela njih tako je spriječen i mogući smrtni ishod zbog bolesti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap