Četiri stvari iz kuhinje koje mogu poslužiti kada vam ponestane deterdženta za veš

Jasmina Grgurić
15. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Što kada imamo za oprati veću količinu rublja, ali ponestane nam deterdženta? Mnogi u toj situaciji odustanu, no rješenje se za ovaj problem nalazi u vašoj kuhinji među četiri stvari od koje tri sigurno imate baš uvijek.

Foto: Rawpixel

Da nam ponestane deterdženta za rublje baš kada smo odlučili oprati nekoliko tura veša što u mašini, a što na ruke, nije rijedak slučaj. No, umjesto odustajanja ili jurnjave u trgovinu, posegnuti možemo za četiri stvari iz naše kuhinje, piše Ordinacija, a koje će poslužiti kao zamjena za “prašak”.

Ocat

Octena kiselina sprječava razvoj bakterija i plijesni, što ju čini idealnom zamjenom za deterdžent. Osim što čisti, ocat učinkovito uklanja mrlje s odjeće, a služi i kao, ne biste vjerovali, omekšivač tako da ga istovremeno možete staviti i u ladicu za ispiranje. Također, ocat je odlično rješenje za žute fleke koje se stvaraju od znoja na našoj robi u području pazuha.

Ocat vam pruža posve ekološki način pranja, a rezultat je mekano, čisto i mirišljavo rublje. Potrebna vam je jedna šalica ako perete posteljinu i ručnike, a pola šalice kod pranja lakšeg rublja. Dobar je i za pranje na ruke u vrućoj vodi, kao i dodatak deterdžentu za uklanjanje mrlja i neugodnih mirisa.

Soda bikarbona

Soda bikarbona već je sama po sebi dovoljna u malenim količinama kako biste dobili čisto rublje. Osim samostalno, koristiti je možete u kombinaciji s vodom i sapunom. Otopinu od sode bikarbone, vode i sapuna koristite jednako kao i tekući deterdžent.

Deterdžent za suđe

Deterdžent za suđe dobra je zamjena ukoliko nam ponestane onoga za veš. No, pazite da ne pretjerate s količinom, jer se jako pjeni. Možete mu dodati i malo octa kako bi se rublje bolje ispralo, bez zadržavanja viška sapunice koja može dovesti do iritacije kože. Možete i napraviti prašak od 7 šalica vode i pola šalice deterdženta i s tim normalno prati rublje.

Votka

Votka može poslužiti za osvježavanje rublja koje nije jako prljavo. Pomiješajte malo vode i votke, stavite u bocu s raspršivačem te objesite odjeću i pošpricajte. Ostavite da se prosuši.

Četiri stvari iz kuhinje koje mogu poslužiti kada vam ponestane deterdženta za veš
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap