Pobuna u zdravstvu: Očekuje li se novi prosvjed liječnika ili će se sve smiriti na vrijeme?

Ana Kanazir
9. veljače 2023.
Zdravlje
A- A+

Liječnici su nedavno izrazili veliko nezadovoljstvo cijelim sustavom, a popunili su i anketu u kojoj su odlučivali o svojoj budućnosti. Točnije, u anketi je sudjelovalo više od 5.700 liječnika, a njih 97 posto je nezadovoljno svojim radnopravnim statusom, dok njih 94 posto podržava jednu ili više prosvjednih aktivnosti. Također, najviše liječnika, 73 posto je odabralo javni prosvjed od svih aktivnosti za postizanje boljih uvjeta. Hoće li se prosvjed liječnika dogoditi, bit će poznato do kraja tjedna kada će krovne organizacije odlučiti koju će aktivnost pokrenuti.

Ilustracija: Rawpixel

Anketu su proveli Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika. Na anketu se odazvalo 41 posto liječnika, a uskoro će se saznati hoće li se prosvjed liječnika i ostvariti.

Liječnici u kutama i medicinske sestre odlaze iz hodnika
Nezadovoljstvo u zdravstvu: Liječnici putem ankete odlučuju o svojoj bliskoj budućnosti

O nezadovoljstvu liječnika i slanju anketa liječnicima smo već pisali ovdje. Kako se navodi na stranicama Hrvatske liječničke komore, ogorčenost liječnika rezultat je preopterećenosti i loših radnih uvjeta, neučinkovitog upravljanja u zdravstvu, devastacije primarne zdravstvene zaštite, nepostojeće reforme zdravstva i kontinuiranog ignoriranja liječničkih zahtjeva od strane Ministarstva zdravstva i Vlade. Osim toga, kažu i kako Ministarstvo nije ispunilo ništa od obećanja koje su dali na sastanku prošlog ljeta.

Navedene institucije od Vlade i resornog ministarstva traže ispunjenje određenih zahtjeva:

  • izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10%
  • donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora
  • usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima
  • ukidanje postojećih “robovlasničkih” ugovora za specijalizacije liječnika

Ovi zahtjevi do sada nisu ispunjeni, a ako se ne ispune mogao bi uslijediti prosvjed liječnika. S druge strane, neki liječnici su prijavljeni jer su u svoje radno vrijeme radili privatno, o čemu smo pisali ovdje. Osim toga, veliki je problem i nedostatak liječnika, kao i broj liječnika koji radi u mirovini. Na slici ispod možete vidjeti kakvo je stanje obiteljskih liječnika, koji rade u mirovini. Više o ovoj temi smo pisali ovdje.

broj liječnika u mirovini

Broj liječnika u mirovini u obiteljskoj medicini | Hrvatska lječnička komora

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap