Nezadovoljstvo u zdravstvu: Liječnici putem ankete odlučuju o svojoj bliskoj budućnosti

Ana Kanazir
1. veljače 2023.
Zdravlje
A- A+

Liječnici se već mjesecima žale kako imaju previše posla, ali i premalo liječnika u ambulantama obiteljske medicine. Problem im predstavlja i administracija za koji jednostavno nemaju vremena. S obzirom na to da promjene nisu na vidiku, odlučili su provesti anketu i vidjeti hoće li doći do prosvjeda, štrajka ili rada na normu.

lijecnici

Foto: Unsplash

Kažu kako im je dosta obećanja, ali i kako bi se administracija mogla prebaciti na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Postoji još i mnogo drugih problema o kojima se raspravljalo u navedenoj anketi liječnika, gdje su se mogli izjasniti žele li štrajk, prosvjed ili rad po normi. Prvi se puta spomenuo prosvjed liječnika kao moguća opcija prije nekoliko dana, o čemu smo pisali ovdje.

Nezadovoljni liječnici ljuti na ministra: 'Situacija ide prema goremu, a sve su opcije otvorene pa i novi prosvjed'

Administracija se može prebaciti na HZZO

Liječnica obiteljske medicine Mirela Marković smatra da se administracija može prebaciti na HZZO koji imaju puno zaposlenih osoba u ovom sektoru.

– To su stvari koje se mogu prebaciti na HZZO jer oni imaju puno zaposlenih ljudi u administraciji pa mislim da imaju puno više vremena nego mi kojima dolaze pacijenti koji trebaju pomoć odmah i sada, a pacijent je liječniku uvijek na prvom mjestu, a ne papir, rekla je liječnica za Danas.hr.

O problemima u zdravstvu se oglasio i ministar zdravlja, Vili Beroš koji je obećao da će se ideje realizirati, ali da ne može sve biti napravljeno odmah.

– Ja bih volio da imam čarobni štapić i da se sve naše ideje za koje doista vjerujem da su utemeljene mogu realizirati u vrlo kratkom roku – međutim to nije moguće. Ono što obećavam da ćemo mi to realizirati, otkrio je Beroš.

Rezultati ankete će pokazati hoće li biti novi prosvjed liječnika

Anketa Hrvatske liječničke komore je poslana liječnicima koji su se mogu izjasniti jesu li za štrajk, prosvjed ili rad po normama. Točan rasplet situacije će biti poznat za otprilike deset dana, kada će se saznati rezultati ankete.

– Najbolje bi bilo da ne trebamo poduzeti nikakve ovakve akcije, ali ništa nije isključeno pa tako ni štrajk, rekao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

prsa doktora u kuti s kemijskama i stetoskopom
Liječnici se na posao vraćaju iz mirovine: 'Sve još nekako funkcionira zahvaljujući našoj mazohističkoj crti ličnosti'

S druge strane, predsjednica KoHOM-a kaže kako se i bez štrajka cijela obiteljska medicina raspada i kako pacijenti ne dobivaju kvalitetne usluge. Podsjećamo i kako dalje nedostaje belik broj liječnika obiteljske medicine, dok ih velik broj radi i u mirovini na pola radnog vremena. Više smo pisali ovdje.

– Situacija u obiteljskoj medicini je toliko katastrofalna da zapravo nikakav štrajk nije ni potreban. Mi se prirodno urušavamo i nismo u mogućnosti pružiti ni kvalitetnu ni dostupnu zdravstvenu zaštitu na način na koji to pacijenti zaslužuju, naglasila je za HRT Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap