Liječnici u prekršaju: Neki su prijavljeni jer su tijekom radnog vremena radili i privatno

Ana Kanazir
8. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Nadzor Ministarstva zdravstva je pokazao kako su liječnici iz Zagreba i Splita za vrijeme svojeg redovnog radnog vremena u bolnicama radili i operirali u privatnim klinikama. Osim toga, bilo je i drugih nepravilnosti, poput neopravdanih izostanaka ili nepravilno vođene dokumentacije.

lijecnici

Foto: Unsplash

Provjereno je stanje u KBC-u Zagreb i Split, pri čemu se u Zagrebu radi o jednom djelatniku, a u Splitu su samo rekli da se radi o djelatnicima, ali detalje nisu htjeli komentirati. Liječnici u prekršaju će sigurno odgovarati za svoje postupke. U oba slučaja su pokrenuti postupci, a oglasio se i ministar zdravstva Vili Beroš.

Liječnici u kutama i medicinske sestre odlaze iz hodnika
Nezadovoljstvo u zdravstvu: Liječnici putem ankete odlučuju o svojoj bliskoj budućnosti

Sve bi trebalo biti transparentno

Inspektori su provjerili rad u kliničkim bolničkim centrima u Zagrebu i Splitu, a neke liječnike nisu ni pronašli na njihovom radnom mjestu. Točnije, otkriveno je kako su neki liječnici radili u privatnim ustanovama bez dozvole ravnatelja. O svemu su se izjasnili i iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

– To se može jedino riješiti tako da se uvede elektronska evidencija radnog vremena i onda kada se odradi zaista cijeli posao u javnom zdravstvenom sustavu, onda se može ići raditi dodatno, raditi privatno. Nemamo ništa protiv toga, ali mora biti jasno i transparentno. Ne smije se upotrebljavati i zloupotrebljavati javni zdravstveni sustav, rekla je Jasna Karačić Zanetti iz Udruge za promicanje prava pacijenata za Dnevnik.hr.

Podsjećamo kako su u zdravstvu prisutni i brojni drugi problemi. Dobro je poznato kako nedostaje liječnika, o čemu smo pisali ovdje, a trenutno se i zbrajaju rezultati anketa koje su liječnici ispunili i gdje su odlučivali žele li prosvjed, štrajk ili rad na normu. Više smo pisali ovdje.

Liječnici su radili izvan bolnice bez dopuštenja

U KBC-u Zagreb kažu kako su pronađene nepravilnosti kod jednog djelatnika koji je radio izvan svoje bolnice bez dopuštenja, a protiv njega je proveden postupak i izrečene su mjere. U KBC-u Split su potvrdili samo da je bilo nepravilnosti kod djelatnika, ali i da će ih inspekcija prijaviti sudovima, ali nisu htjeli govoriti o detaljima. Otkrili su samo da će liječnici u prekršaju dobiti zasluženu kaznu. O svemu se oglasio i ministar zdravstva Vili Beroš.

– Liječnici koji su zatečeni da obavljaju zdravstvenu djelatnost u drugim ustanovama bez odobrenja ravnatelja prijavljeni su nadležnim prekršajnim sudovima. O istom su obaviješteni i ravnatelji radi poduzimanja mjera sukladno Zakonu o radu. U vezi s navedenom problematikom Ministarstvo zdravstva će i nadalje provoditi nadzore te transparentno obavještavati o utvrđenome, rekao je Beroš, a prenosi Index.

Liječnici u kutama i medicinske sestre odlaze iz hodnika
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap