Ovo voće pomaže pri usporavanju procesa starenja, a doprinosi i boljem pamćenju

Luka Kalac
7. travnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Samo jedna šalica borovnica dnevno sadrži dostatne količine antocijana i fitokemikalija koje doprinose snižavanju krvnog tlaka i osposobljavanju krvnih žila za optimalno funkcioniranje. Isto tako, borovnica je izniman antioksidans jer sadrži flavonoid koji pomažu u prevenciji raznih metaboličkih, kardiovaskularnih i degenerativnih bolesti. Uz sve navedeno, konzumacija borovnica poboljšava pamćenje.

Doručak | Foto: Unsplash / Brooke Lark

Ako želite sniziti krvni tlak i osposobiti krvne žile za optimalno funkcioniranje, potrebni su vam antocijani i fitokemikalije o kojima ovisi tamna boja voća. Sve to sadrži šalica borovnica koja je sasvim dovoljna za dnevne potrebe ljudskog organizma.

Isto tako, polifenoli u borovnicama imaju ljekovit učinak na zdravlje. Do tog se zaključka došlo nakon detaljne analize jednog istraživanja, prema kojem konzumacija borovnica poboljšava pamćenje.

Borovnica i njen utjecaj na zdravlje čovjeka

Ta informacija je potvrđena nakon što su znanstvenici proveli test pamćenja na osobama treće životne dobi. Ipak, borovnica sa sobom nosi još zdravstvenih prednosti poput očuvanja kognitivnih funkcija.

Cjelokupno istraživanje o utjecaju borovnica na čovjekovo zdravlje objavljeno je u časopisu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism. U navedenom istraživanju je, između ostalog, istaknuto da je koncentrirani sok od borovnice koristan za mozak osoba starijih od 65 godina ponajprije zbog poboljšanja kognitivne sposobnosti, povećavanja cerebralne perfuzije i jačanja radne memorije.

divlji šipak
Divlji šipak: Zašto je toliko dobar i kako se od njega radi pekmez?

Fenomenalan antioksidans

Uz sve navedeno, borovnica je izniman antioksidans jer sadrži flavonoid koji pomažu u prevenciji raznih metaboličkih, kardiovaskularnih i degenerativnih bolesti. I nije to slučaj samo s borovnicama, već i s drugim bobičastim i crvenim voćem kao što su jagode i trešnje.

Navedena voća su prepuna antioksidansa pa odabirom samo jednog od njih ili kombacijom svih navedenih dolazi do nevjerojatnog lijeka što za mlađe, a što za starije osobe.

Ako jedete borovnice ili ćete tek početi, imajte na umu kako su najbolje one samonikle zbog protuupalnih svojstava, a i nutritivno su nemjerljivo bolje od onih kupovnih. U slučaju da blizu vas nema šume s borovnicama, probajte ih barem kupiti od malih lokalnih proizvođača.

Copy link
Powered by Social Snap