Loša vijest: Cjepiva Pfizer i AstraZeneca gube na učinkovitosti u roku od šest mjeseci

Jasmina Grgurić Zanze
25. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Najnovije britansko istraživanje ne donosi ohrabrujuće vijesti o učinkovitosti cjepiva Pfizer i AstraZeneca. Naime, znanstvenici su na više od milijun testiranja ustanovili da zaštita od koronavirusa opada već unutar šest mjeseci. Do zime ona bi mogla pasti ispod 50 posto za starije ljude i zdravstvene djelatnike pa će na jesen najvjerojatnije biti potrebno docjepljivanje trećom dozom.

Ilustracija: Rawpixel

Zaštita od Covida-19 nakon dvije doze Pfizer/BioNTechova i AstraZenecina cjepiva počinje opadati u roku od šest mjeseci, utvrdili su britanski znanstvenici, piše Sky news.

Naime, nakon pet do šest mjeseci učinkovitost Pfizerova cjepiva protiv zaraze koronavirusom nakon druge doze pala je sa 88 (koliko iznosi mjesec dana kasnije) na 74 posto, pokazuje analiza podataka  britanskog istraživanja ZOE COVID.

Kod AstraZenece učinkovitost je pala sa 77 posto mjesec dana nakon druge doze na 67 posto već nakon četiri do pet mjeseci.

Korona u Domu za starije na Trešnjevci u kojem su se korisnici prvi cijepili

Istraživanje se temelji na podacima od 1,2 milijuna testiranja te pokazuje drugačije podatke od dosadašnjih analiza koje su sugerirale da cjepiva pružaju zaštitu najmanje šest mjeseci.

Posebno je to loše za starije osobe i zdravstvene djelatnike, koji su se cijepili među prvima, jer bi kod njih učinkovitost cjepiva do zime mogla pasti ispod 50 posto.

“Nešto treba poduzeti. Ne možemo samo mirno promatrati kako zaštita polako opada dok je broj novozaraženih još uvijek visok, kao i izgledi za zarazu”, rekao je glavni znanstvenik u ovom istraživanju, Tim Spector.

Izgledno je stoga da će na jesen biti potrebno docjepljivanje trećom dozom, što je posebno kritično u Hrvatskoj gdje još ni polovina građana nije uopće cijepljenja, a sve veći broj zaraženih ukazuje na to da dolazi novi veliki val zaraze.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap