Od sutra kreću besplatni dermatološki pregledi u 14 gradova diljem Hrvatske

Ana Kanazir
7. lipnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Građani diljem Hrvatske mogu doći na besplatne dermatološke preglede, a ovo je inicijativa koja se provodi 13. godinu za redom. Prvi pregled održat će se u Vukovaru, 8. lipnja, a zatim slijede Zagreb, Slavonski Brod i Osijek. U srpnju su na redu Koprivnica, Čakovec, Krapina, Pula i Zadar, dok će se pregledi u kolovozu provoditi u Karlovcu, Crikvenici, Splitu, Imotskom i Gospiću.

Djevojka s madežima na leđima

Djevojka s madežima na leđima | Foto: Pexels, Mariam Antadze

Besplatni dermatološki pregledi održat će se u 14 gradova diljem zemlje, a od 2011. godine do danas je više od 14.200 ljudi besplatno pregledalo kožu u sklopu ove akcije koju organizira dm. Cilj je prevencija, ali i edukacija o opasnostima koje vrebaju od sunca.

‘Građani ne shvaćaju ozbiljno poveznicu između UV zraka i tumora’

pregled madeža
Uskoro kreće Nacionalni plan ranog otkrivanja melanoma: 'Prevencija je najbolja zaštita'

Preventivni pregledi su izuzetno važni, bilo da se radilo o pregledu tijela i unutarnjih organa ili pak kože. Upravo zato je organizirana posebna inicijativa ‘Zaštiti se… i uživaj u suncu’ koju provodi dm, a cilj je ukazati na važnost redovitih pregleda kože i zaštite od sunca. Od 2011. godine više od 14.200 osoba se besplatno pregledalo u sklopu ove akcije, a dermatolozi su u prosjeku oko 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede.

– Unatoč dugogodišnjim upozorenjima struke, građani, nažalost, ne shvaćaju ozbiljno poveznicu između izlaganja UV zrakama i nastanka zloćudnog tumora kože, melanoma. Promicanje zdravih životnih navika i zaštite zdravlja, u koju spada i zaštita kože, jedini je put kojim provjerena i točna, stručna informacija i pomoć mogu doći do svakog čovjeka, a na tome sustavno trebaju raditi državne institucije, tvrtke i mediji, rekla je predsjednica Sekcije za dermatološku onkologiju Hrvatskog društva za onkologiju HLZ-a, akademkinja Mirna Šitum na konferenciji za medije.

Pregledi u 14 gradova

Važno je pratiti promjene na koži i reagirati na vrijeme. Naime, postoje znakovi koji upućuju na to da bi se moglo raditi o melanomu, a više nam je u ovom tekstu otkrila dermatovenerologinja Maja Ceković.

Kako bi se građane educiralo o fotozaštiti i kako bi saznali stanje svoje kože, besplatni pregledi će se održati u 14 gradova, od kojih je prvi na redu Vukovar i to već 8. lipnja. Nakon njega slijede Zagreb, 15. lipnja, Slavonski Brod, 22. lipnja i Osijek, 29. lipnja. U srpnju su na redu Koprivnica, Čakovec, Krapina, Pula i Zadar, dok će se pregledi u kolovozu provoditi u Karlovcu, Crikvenici, Splitu, Imotskom i Gospiću. Detaljan raspored se može pronaći ovdje. Za preglede se ne treba prijaviti, već se samo morate pojaviti na lokaciji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap