Nova studija pokazuje da postoji važna veza između probavnih problema i demencije

Ana Kanazir
23. srpnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Znanstvenici s Harvarda su otkrili kako kroničan zatvor, odnosno konstipacija utječe na slabljenje kognitivnih sposobnosti. Ovu promjenu su uočili i sami ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju, a krivac za to su većinom bakterije u crijevima. Rezultati istraživanja su predstavljeni na Međunarodnoj konferenciji koju organizira Udruga za Alzheimer.

WC, zahod | Foto: Ilustracija/Unsplash

Istraživanje je otkrilo kako osobe koje obavljaju veliku nuždu svaki treći dan imaju i 73 posto veće šanse za slabljenje kognitivnih funkcija, a samim time i za pojavu demencije. Rezultati su objavljeni i na stranici konferencije.

Kronična konstipacija je velik problem

Aktivno starenje | Pixabay
Istraživanje je potvrdilo: Ovih 7 navika će smanjiti rizik od pojave demencije kod žena

Otprilike se 16 posto svjetske populacije bori s problemom zatvora ili kronične konstipacije, a ona je češća kod starijih osoba zbog lijekova koje uzimaju, prehrane kojoj nedostaju vlakna i zbog nedostatka aktivnosti. Kronična konstipacija znači da osoba vrši veliku nuždu samo jednom u tri ili više dana.

Kako bi se otkrila poveznica između kronične konstipacije i smanjenih kognitivnih sposobnosti, znanstvenik s Harvarda je proučavao tri različite studije o problemima s probavom, odlaskom na zahod i kognitivnim sposobnostima. U ovim je studijama u raznom periodu sudjelovalo više od 112.000 osoba.

Zaključak istraživanja je kako je stvarno rjeđe obavljanje velike nužde povezano s lošijim kognitivnim funkcijama. Točnije, pražnjenje crijeva jednom u tri dana ili više je povezano sa 73 posto većim šansama za padom kognitivnih funkcija.

Važnu ulogu imaju bakterije u crijevima

Osim toga, pokazalo se i kako određena razina mikroba u crijevima, točnije dobrih bakterija, također utječe na pad kognitivnih sposobnosti. Tako su u većoj opasnosti od pojave demencije osobe koje imaju manje dobrih bakterija.

– Ovi rezultati pokazuju na važnost razgovora između liječnika i starijih osoba o zdravlju crijeva, a posebno o konstipaciji. Kako bi se spriječila konstipacija i poboljšalo zdravlje crijeva potrebno je usvojiti zdrav način prehrane koji sadrži puno namirnica bogatih vlaknima i polifenolima kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice. Treba i piti puno vode svaki dan i provoditi regularnu tjelesnu aktivnost, rekao je jedan od znanstvenika iz istraživanja, Dong Wang.

Uz pravilne životne navike, na smanjenu opasnost od demencije može utjecati i korištenje interneta, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap