Znate li da korištenje interneta može smanjiti rizik od demencije?

Ana Kanazir
14. svibnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Novo istraživanje je pokazalo kako redovito korištenje interneta i surfanje kod starijih osoba može upola smanjiti rizik od demencije. Jednako tako, korištenje interneta u starijoj dobi odgađa kognitivno oštećenje.

ženska osoba sjedi ispred prijenosnog računala i pretražuje podatke

Korištenje interneta kod starijih osoba | foto: Ilustracija: Pixabay

Istraživanje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta New York, a rezultati su objavljeni u magazinu Journal of the American Geriatrics Society. Došli su do vrlo zanimljivih rezultata koji pokazuju da korištenje interneta može utjecati na smanjenje rizika od demencije.

Istraživanje je provedeno na starijim osobama koje imaju između 50 i 64.9 godina i koji nemaju demenciju. Koristili su se podaci iz Studije o zdravlju i umirovljenju, višegodišnjeg istraživanja o odraslim osobama u Americi, a pratilo se ukupno 18.154 osobe u razdoblju od osam godina. U tom razdoblju se kod 4,68 posto ispitanika otkrila demencija.

Pokazalo se i koliko sati je potrebno koristiti Internet kako bi se smanjio rizik od demencije. Najmanji rizik je tako primijećen kod osoba koje su koristile internet sat do dva sata dnevno.

– Osobe koje redovito koriste internet imaju i upola manji rizik od razvoja demencije od onih koji ne koriste često internet. Redoviti korisnici interneta koji su dulji period koristili internet imaju i odgođeno kognitivno oštećenje, iako su potrebni dodatni dokazi o potencijalnim štetnim učincima pretjerane upotrebe, navode znanstvenici iz istraživanja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap